Bättre en fågel i famnen – möt mannen som slog fågelskådningens världsrekord

Arjan Dwarshuis slog fågelskådningens mest obskyra rekord, och det med hästlängder. Han observerade nästan sjutusen fågelarter förra året.

Arjan Dwarshuis slog världsrekordet i flest observerade fågelarter på ett år, men han jobbade också för fågelskydd hela året. I Papua Nya Guinea köpte han en rödbröstad kronduva för att släppa den fri i naturen.
Peter Buchert
14.01.2017 15:39 UPPDATERAD 14.01.2017 17:25
Fågelskådare brukar räkna hur många arter de ser varje kalenderår, och i Finland är 300 något av en magisk gräns för dem som satsar fullt ut. Andra räknar hur många arter de sett i hela världen, och det kan bli flera tusen under årens lopp. Och så finns det en liten skara som ränner världen runt för att se så många arter som möjligt på kalenderår.
Det är i den sistnämnda kategorin som Arjan Dwarshuis från Amsterdam nyligen slagit världsrekordet. Han vek år 2016 för fåglarna, besökte 40 länder och såg eller hörde hela 6 833 (av världens nästan 11 000) fågelarter. Därmed krossade han amerikanen Noah Stryckers rekord på 6 042 arter från året innan. Han tog hjälp av lokala fågelguider på många håll.
– Det är omöjligt att klara det ensam, säger han till Birdlife International.
Blåhuvad vaktelduva, fotad i Kuba, blev Arjan Dwarshuis sextusende art 2016.
Dwarshuis förenade nöje med nytta. 30-åringen har samlat in nästan 20 000 euro för fågelskydd, och insamlingen fortsätter.
– Fåglarna indikerar hur ekosystemen mår. Genom att skydda de mest hotade fågelarterna skyddar vi samtidigt deras livsmiljöer, de mest sårbara ekosystemen, vårt ekologiska kulturarv. Dessutom är fåglar helt enkelt förbluffande och vackra. Det vore hemskt om vi förlorade karismatiska arter som apörn, gulskallig kråktrast eller hornguan, säger han till HBL.
Den gulskalliga kråktrasten lever på ett avgränsat område i Västafrika.
Numera har alla världens fågelarter svenska namn. Den här skönheten från Ecuador har fått det "svenska" namnet jocotocomyrpitta.
Dwarshuis medger att det skadar miljön att resa omkring som han gjort.
– Men jag vill betona ekoturismens betydelse för fåglarna. Jag åt lokalproducerat och bodde på lokala inkvarteringar. På många ställen står de sista skogarna kvar bara för att några lokalinvånare bryr sig om naturen. Det var de samhällena jag stödde, säger han.
Bland rekordårets tusentals spännande fågelmöten etsade sig ett fast i Arjan Swarhuis minne.
– Vi var på Filippinerna, i den enda återstående låglandsskogen i pappersindustrins avverkningsområde på Mindanao. Vi hade precis hittat mindanaobrednäbb och långtofsad monark när motorsågarna började surra på alla håll runtom oss. Jag kände mig lamslagen och ville gråta, och jag får fortfarande en klump i halsen när jag tänker på att fåglarna inte längre kan finnas där.
Mindanaobrednäbben riskerar att förlora sina sista livsmiljöer, skogarna i Filippinerna, om avverkningen fortsätter.
Betydligt roligare minnen har Dwarshuis från Peru, där mångfalden är oslagbar.
– Jag och min flickvän såg 1 001 arter på 24 dagar, ett rekord i sig, säger han.

Nu när du har sett över hälften av världens fågelarter, vilket är ditt intryck, hur hotade är fåglarna?

– Över tolv procent av alla fågelarter är hotade, och vi, människan, är en direkt eller indirekt orsak. Därför måste vi göra vårt yttersta för att rädda dem. Trots all miljöförstörelse jag sett är jag optimist. Det finns fantastiska, innovativa och fungerande skyddsprogram.
Praktquetzal är Guatemalas nationalfågel, men Arjan Dwarshuis plåtade den i Costa Rica.
Praktträdlöparen lyckades Arjan Dwarshuis hitta i Panama.

ANDRA LÄSER