Kommentar: Vifta inte bort nepobarnsdebatten – Generation Z har en poäng

Det är lätt att avfärda diskussionen om nepobarn som en tonårsinsikt. Men med tanke på hur förmögenhetsklyftorna växte under pandemin kommer debatten lägligt.

Passligt till världsekonomiskt forum i Davos släppte Oxfam sin rapport över förmögenhetsutvecklingen de senaste åren. De allra rikaste får en större del av kakan.
Fredrik Häggmanfredrik.haggman@hbl.fi
26.01.2023 05:02 UPPDATERAD 26.01.2023 15:15
Gör diskussionen om barn som ärver klass och social status av sina föräldrar, nepobarnen, även dig matt? Du är knappast ensam. Debatten har gått på högvarv i Svenskfinland på sistone, och avgränsad till en så snäv klick känns den närmast klaustrofobisk.
Snart sagt alla som har bidragit med inspel har i någon mån gjort sig lustiga över att den yngre generationen – kalla den Generation Z eller Tiktok-generationen om du så vill  – har golvats av den urgamla insikten om att äpplet inte faller långt ifrån trädet.
Så har det förstås alltid varit. Maya Hawke är dotter till Uma Thurman och Ethan Hawke, George W Bush är son till sin äldre namne, och Kublai Khan var sonson till Djingis.

ANDRA LÄSER