EU har varit pådrivande i sanktionerna mot Ryssland efter invasionen av Ukraina, men unionen har ställts inför ett dilemma eftersom många medlemsländers energiförsörjning bygger på rysk fossilgas. Före krigsstarten var runt 40 procent av all gas som förbrukades inom EU importerad från Ryssland.
EU jobbar på att minska beroendet av rysk energi. Ryssland å sin sida har markerat sitt missnöje mot EU bland annat genom att strypa gasexporten till länder som vägrar betala i rubel, bland annat Finland. Det ryska gasflödet har under sommaren också varierat kraftigt till många länder. Orsaken är enligt Ryssland att en turbin på service sitter fast i Kanada på grund av sanktionerna – Italiens premiärminister Mario Draghi kallar ursäkten en lögn. I juli var Nord Stream 1 helt avstängd under tio dagar för underhållsarbete, och tolv länder blev helt eller delvis utan gas. Pipelinen är nu verksam men bara med 20 procent av sitt normala flöde.
Oberäkneligheten gör att oron växer inom EU för att Ryssland helt ska stänga av gasen och utlösa en energikris i Europa i vinter. I veckan enades EU om att unionens länder i sex månader ska förbruka 15 procent mindre gas än tidigare års genomsnitt.
ANDRA LÄSER
TV
Därför görs finska På spåret live: ”Vi vill göra något unikt i en tid där det mesta spelas in på förhand”
28.01.2023 12:18



Svenskfinland
Krönika: Sällskapet är inte rätt forum för den skarpa kulturkritik som Donnergate saknar – podden är för slapp
28.01.2023 18:08

Coronaviruset
Hundratusentals finländare har inte vaccinerat sig mot covid-19 – ”De utgör inget hot”, säger Asko Järvinen
28.01.2023 05:01
