Finland förlorade i målfest – Broman nöjd och missnöjd efter tudelad insats

Först de goda nyheterna: Finland gjorde 36 mål i kvalmatchen mot Österrike.De dåliga nyheterna: Österrike lyckades ännu bättre i målskyttet och satte 39 bollar i det finländska målet.

Bäst i Finland. Benny Broman var på strålande spelhumör i EM-kvalmatchen mot Österrike.
14.06.2017 20:29 UPPDATERAD 14.06.2017 21:09
Finland och Österrike visade hur en handbollsmatch ser ut då ingetdera laget bjuder på bra försvarsspel. Framåt stod det starkt decimerade finländska laget för en oerhört stark insats medan det defensiva arbetet lämnade en hel del att önska.
– Det är klart man aldrig kan vara nöjd då man förlorar, säger Benny Broman efter matchen.
Han sneglar upp mot resultattavlan där det står 36–39 – ett resultat som i sig är bra för det finländska laget.
– 36 mål i en landskamp. När har vi senast gjort det? Det är otroligt bra, säger han.
– Men vi släpper samtidigt in 39 mål. Det är lite tudelat. Och man kan inte vara nöjd.
Broman var Finlands bästa spelare i matchen. Han sköt åtta mål, styrde anfallet och skapade mängder av lägen tillsammans med bekanta radarparet Richard Sundberg. Att Broman och Sundberg spelat mycket tillsammans och trivs bredvid varandra gick inte att undgå att se.
Sundbergs starka forceringar, Bromans smarta tempoväxlingar och vändningar och de vältajmade löpningarna öppnade det österrikiska försvaret gång på gång.
– Det är roligt att spela tillsammans med honom. Våra spelstilar passar och stöder varandra och vi vet var vi har varandra på planen. Det blir bra lägen i mitten då han sätter tryck till vänster, säger Broman.
Den egna insatsen klassade han som helt okej och sade att han var "helt nöjd" med sitt spel.
– Jag har några helt ok skott men skjuter också i några onödiga lägen, säger han.

Sundberg: Vi har rutin

Tiomålskytten Sundberg var också nöjd med hur samarbetet med Broman fungerade och berömde lagets kollektiva spel.
– Inför de här matcherna har det talats mycket om att det saknas rutin i laget då vi har spelare borta. Jag är inte alls överraskad att vi gör 36 mål. jag litade hela tiden på att vi skulle klara det bra, säger han.
Med Teemu Tamminen, Nico Rönnberg, Oscar Kihlstedt, Theo Westerlund och Vincent Voutilainen borta fick tränaren kaj kekki testa en del nya spelare.
Men Sundberg menar att det inte saknas rutin i laget trots frånvaron av ovannämnda kvintett.
– Benny och jag har spelat nästan 50 landskamper tillsammans, Miro Koljonen, Kristian Jansson och Joacim Broman har också snart spelat 50 matcher. Så rutin finns, säger han.
Men precis som Benny Broman var Sundberg inte alls nöjd med hur laget presterade defensivt i matchen. Det var inte bara en eller två gånger de österrikiska spelarna enkelt kunde köra genom det finländska försvaret och de storväxta österrikarna kom åt att skjuta från bra lägen både över och mellan de finländska spelarna.
– Vi stod för högt mot dem i första halvlek. De är otroligt duktiga i man mot man-situationerna och vi borde ha packat oss mer mot mitten där, säger Sundberg.
En match återstår i kvalet för Finlands del. Laget får avsluta säsongen i Alicante där toppnationen Spanien står för motståndet.
– Alla vet att det är ett otroligt bra lag vi möter. Vi ska gå in och spela fördomsfritt i 60 minuter och ge allt vi kan, säger Broman.

EM-kval:

Finland: Richard Sundberg 10, Benny Broman 8, Miro Koljonen 3, Joacim Broman 3, Fredrik Forss 2, Kristian Jansson 1, Anthony Hellakoski 4, Benjamin Helander 4, Ian Martin 1,.
Spanien 5 5 0 0 131–95 10
Bosnien-H 5 2 0 3 109–103 4
Österrike 5 2 0 3 142–154 4
Finland 5 1 0 4 138–168 2
De två bästa lagen i varje grupp och den bästa trean går till EM 2018.
Finlands följande match: 17. 6 Spanien–Finland.

ANDRA LÄSER