"Pukki-party" fortsatte på Idrottsgalan då Teemu Pukki utsågs till årets idrottare

Finländsk fotboll har aldrig haft ett sådant år som 2019. En av grundpelarna för framgången: Teemu Pukki som utsågs till Årets idrottare.

Teemu Pukki utsågs till Årets idrottare på Idrottsgalan.
16.01.2020 22:22 UPPDATERAD 17.01.2020 07:58
Idrottsåret 2019 var den finländska fotbollens stora år. Därmed var det lika rättvist som väntat att det blev en fotbollsspelare, efter en paus på 18 år, som tog hem priset för Årets idrottare. Det självklara valet föll på Teemu Pukki som gjorde enorm succé i klubblaget Norwich City och som var den glänsande galjonsfiguren då Finlands herrlandslag för första gången någonsin tog sig till EM-turneringen.

Plock bland pristagare på Idrottsgalan

Årets förebild: Kevin Lankinen, ishockey
Årets genombrott: Kaapo Kakko, ishockey
Årets unga idrottare: Kaapo Kakko, ishockey
Årets lag: Finlands herrlandslag i fotboll
Årets förening: Lahden Suunnistajat -37
Årets kulturpris: Arbetet för damidrott och dess anseende
Årets tränare: Markku Kanerva, fotboll
Årets idrottsögonblick: Finlands fotbollsherrars framgång & EM-plats
Herrlandslaget blev också Årets lag och förbundskapten Markku Kanerva valdes till Årets tränare medan hela framgångssagan utsågs till Årets idrottsögonblick.
– Man har märkt ett uppsving i finländsk fotbollskultur och också i landslagets presterande. EM-platsen är en grej som säkert inte många trodde på för ett par år sedan. Men nu är vi där, säger Pukki.
– Hajpen har sporrat oss väldigt mycket. Vi spelare har märkt det och att spela framför en stor publik känns bra, säger han.
Landslagshjälten Pukki vann omröstningen i stor stil före den andra landslagshjälten, målvakten Lukas Hradecky och längdåkaren Iivo Niskanen.
– Det har varit ett alldeles fantastiskt år både med landslaget och med Norwich. Om jag för några år sedan hade försökt drömma om det här så hade jag inte ens lyckats med det. Ett ofattbart år, jag är väldigt stolt, säger Pukki.

Skytteligavinnare, säsongens bästa spelare, Premier League-debut...

Pukkis succéstory började redan hösten 2018 då han flyttade från danska ligans Brøndby till Norwich City och den engelska andraligan, The Championship. Pukki blev en publikfavorit då han vann skytteligan med 29 fullträffar och hjälpte Norwich City ta steget upp till Premier League efter en tre säsonger lång sejour i Championship. Pukki valdes också till säsongens bästa spelare i ligan.
Teemu kysste frun Kirsikka Pukki vid tillkännagivandet av vinsten.
Samma höst utmärkte sig Pukki i landslaget som överraskande vann sin grupp i Nations League – men det var bara början.
I det historiska EM-kvalet 2019 var det Pukki-party för hela slanten då han gjorde tio fullträffar (av lagets 16 mål) på lika många matcher och ledde Finland till EM.
Pukki tog Premier League med storm då han först öppnade målkontot mot självaste Liverpool i sin debut och genast i nästa match gjorde hattrick mot Newcastle. 29-åringen har nätat nio gånger den här säsongen i Premier League och är delad elva i skytteligan.
Pukki hinner inte fira så värst länge, Norwichs säsong fortsätter nämligen redan på lördag. Då möter jumbolaget Norwich nästjumbon Bournemouth på Carrow Road. Insatserna är skyhöga: Bournemouth har samlat in sex poäng mer än Norwich som har Årets idrottare i sina led.

Årets idrottare på 2010-talet

2010 Minna Kauppi, orientering
2011 Kaisa Mäkäräinen, skidskytte
2012 Tuuli Petäjä-Sirén, segling
2013 Tero Pitkämäki, friidrott
2014 Iivo Niskanen och Sami Jauhojärvi, längdåkning
2015 Tero Pitkämäki, friidrott
2016 Leo-Pekka Tähti, friidrott
2017 Iivo Niskanen, längdåkning
2018 Iivo Niskanen, längdåkning
2019 Teemu Pukki, fotboll

Årets idrottare-omröstningens 10 bästa

1. Teemu Pukki, fotboll
2. Lukas Hradecky, fotboll
3. Iivo Niskanen, längdåkning
4. Lauri Markkanen, basket
5. Marko Anttila, ishockey
6. Valtteri Bottas, formel 1
7. Aleksander Barkov, ishockey
8. Leo-Pekka Tähti, friidrott
9. Mira Potkonen, boxning
10. Mikko Rantanen, ishockey

ANDRA LÄSER