Ställ in väckningen, i natt är det Oscarsgala!

I natt delas åter världens mest prestigefyllda filmpris Oscar ut i Hollywood. HBL:s filmkritiker gläder sig över att utländska filmer uppmärksammas i andra klasser än bästa internationella film, men befarar det blir en återhållsam tv-gala även i år.

Jane Campions <i>The power of the dog </i>med Kodi Smit-McPhee och Benedict Cumberbatch i rollerna tros gå hem med åtminstone priset för bästa film och bästa regi på årets Oscarsgala.
27.03.2022 11:30 UPPDATERAD 27.03.2022 12:42
Natten till måndag finsk tid är det åter dags för Oscarsgala från Dolby Theatre i Hollywood, den 94:e i ordningen sedan statyetten började delas ut 1929.
För den som tänker se galan gäller det att ställa in väckningen på klockan tre i natt, och redan halv två om man även vill se sändningen från röda mattan. I Finland sänder Yle direkt med ett sammandrag på måndagskvällen.
För HBL:s filmkritiker Sara Ehnholm Hielm och Krister Uggeldahl är det en tradition att stiga upp på natten för att titta på galan, och Uggeldahl kommer även att kommentera galan på HBL.fi på måndag morgon. Martina Moliis-Mellberg har däremot inte tittat på galan de senaste åren, men brukar kolla vem som vunnit direkt då hon vaknar på morgonen.

ANDRA LÄSER