Oerfaren seglare sysselsatte sjöbevakningen – körde på grund två gånger i Finska viken

En kombination av bristfälliga seglingskunskaper och hård sjögång ledde till att en segelbåt orsakade flera farliga situationer i Finska viken under helgen.

Seglaren meddelade efter helgens olyckor att han aldrig någonsin kommer att segla igen.
Sara Björklundsara.bjorklund@hbl.fi
23.08.2022 10:54 UPPDATERAD 23.08.2022 12:11
I helgen orsakade en seglare hela tre utryckningar för sjöbevakningen i Finska viken. Under sina eskapader lyckades seglaren göra en farlig ankring och köra på grund två gånger.
– Seglarens äventyr började i Sibbo, där han körde på grund på strandklipporna. Sedan ankrade han mitt i farleden i Lovisa. Berättelsen slutade med att han körde på grund igen, den här gången i Kotka, säger Janne Ryönänkoski vid sjöbevakningen.
Segelbåten ligger fortfarande kvar vid strandklipporna där båten gick på grund i Kotka.
Enligt Ryönänkoski var det en kombination av hård sjögång och otillräckliga seglingskunskaper som ledde till att båten körde på grund.
– Den största orsaken till olyckorna var seglarens mycket bristfälliga sjökunskaper. Han hade dessutom inget sjökort med sig, vilket skulle ha gjort det lättare för honom att färdas i skärgården, säger Ryönänkoski.
– Det händer sällan att samma båt är med om tre händelser, varav två olyckor och en vårdslös ankring i farleden, fortsätter Ryönänkoski.
Sjöbevakningen var tvungen att rycka ut när seglaren gjorde en farlig ankring mitt i farleden i Lovisa.
Segelbåten ligger fortfarande där den gick på grund i Kotka. Enligt Ryönänkoski kommer båten inte att kunna repareras. Efter olyckan sade seglaren även att han aldrig mer vill segla.
– Seglaren var frustrerad över sitt egna agerande och han meddelade direkt att han inte kommer att segla igen. Det var en mycket traumatisk erfarenhet för honom, säger Ryönänkoski.

ANDRA LÄSER