Nord- och Sydkorea återställer brutna kontakter

En upptining har skett i den frostiga relationen mellan Nordkorea och Sydkorea. Den officiella direktlinjen mellan länderna har återupptagits.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Arkivbild.
All gränsöverskridande kommunikation mellan de båda fienderna avbröts för över ett år sedan, men nu meddelar länderna att deras ledare har skrivit flertalet brev till varandra och att den officiella kontakten har återupptagits.
De har även talat i telefon sedan avbrottet, meddelar Sydkoreas ministerium för enande, och även militära jourtelefoner har öppnats för kommunikation igen. Det är enligt Sydkoreas president Moon Jae-Ins kansli det första steget för att förbättra banden mellan länderna.
"Enligt en överenskommelse mellan de högsta ledarna har nord och syd vidtagit åtgärder för att återöppna interkoreanska kommunikationsförbindelser från den 27 juli klockan 10," rapporterar Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA.
Tre toppmöten hölls 2018 mellan Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och Moon Jae-In, men Nordkorea bröt all officiell politisk och militär kontakt i juni förra året sedan aktivister skickat flygblad med regimkritiskt budskap över gränsen.
För att lösa upp knutarna har Kim och Moon skrivit personliga brev till varandra sedan april, meddelar den Sydkoreanske presidentens stab. Att öppna kommunikationsförbindelsen är ett första steg till en förbättrad relation, enligt Sydkorea.
"Ledarna har också kommit överens om att så snart som möjligt återställa det ömsesidiga förtroendet mellan de två koreanska staterna och arbeta vidare med relationen igen," skriver presidentstaben.

ANDRA LÄSER