Krönika: Äkta spektakel, eller artificiell konst?

En ny leksak har dykt upp på internet: AI-teknik som spottar fram bilder, gratis och med omedelbar leverans. Vad betyder det, ur estetiskt och ekonomiskt perspektiv, då våra flöden svämmar över av automatiskt skapade illustrationer?

KrönikaTorsten Fagerholmtorsten.fagerholm@hbl.fi
12.10.2022 07:00 UPPDATERAD 14.10.2022 11:11
Surrealistisk. Så kan man beskriva den senaste viralsuccén inom sociala medier. Det handlar om bildgenererande AI-program som producerar en kavalkad av kitschiga, alternativt häpnadsväckande kompositioner utifrån textkommandon. Abrakadabra: vadhelst användaren lyckas beskriva med ord översätts till bild.
Befinner vi oss på tröskeln till en revolution, som stöper om våra visuella och estetiska uppfattningar? Tekniken är ännu i sin linda, men utvecklingen går i rasande fart.
Vissa konstnärer och illustratörer har reagerat med missnöje och menar att illustrationer, grafik och konst genomlider en visuell inflation jämförbar med devalveringen av fotokonsten som ägde rum då smarttelefonen öppnade för oändliga selfies, alternativt stilleben med lattekoppar. Ju mer slumpgenererat skräp som finns där ute, desto mer intensivt tvingas det autentiska och originella kippa efter luft, lyder invändningen.

ANDRA LÄSER