Meteorolog: Då sjunker temperaturerna drastiskt – så här blir julivädret

Nästa vecka innebär början på slutet på värmeböljan, enligt meteorologen Anna Latvala. Då sjunker temperaturerna drastiskt och blir kallare än vanligt.

Snart är det slut på det ovanligt heta sommarvädret. Juli blir kallare än normalt, meddelar Foreca.
I juli kommer vi antagligen inte se någon fortsättning på den värmebölja som rått den senaste veckan. Temperaturerna börjar sjunka redan i morgon, måndag. Det skriver meteorologen Anna Latvala på Forecas blogg.
"Temperaturen sjunker under veckan som börjar den 4 juli: till en början är det fortfarande varmt i stora delar av landet, men i slutändan kan det bli så att det på vissa ställen bara blir lite över 20 grader", skriver hon.

Månadsprognos för julimånad

4–10 juli: Runt den östra gränsen kommer medeltemperaturen för veckan fortfarande att ligga 0-1 grader över genomsnittet, medan resten av landet kommer att vara 0-2 grader kallare än genomsnittet. Nederbörden kommer att ligga över det normala, särskilt i Lappland.
11–17 juli: Medeltemperaturerna för veckan kommer att vara 0-1°C svalare än genomsnittet, med vissa områden i väster något över genomsnittet. Nederbörden kommer att ligga nära eller över det normala.
18–24 juli: Det finns inte längre någon tydlig temperaturavvikelse åt ingendera håll i Finland. Nederbörden kommer också att ligga nära det normala.
25–31 juli: Medeltemperaturerna för veckan ligger nära de normala. Nederbörden kommer att vara genomsnittlig eller möjligen under genomsnittet på vissa ställen.
Källa: Foreca
Nästa vecka drar ett lågtryck över landet och allt mer nederbörd sköljer ner över stora områden. Enligt månadsprognosen för julimånad blir mängden nederbörd nästa vecka större än normalt.
"På måndag kommer dagstemperaturen fortfarande ligga mellan 24 och 28 grader i en stor del av landet, men temperaturen sjunker successivt och bara i vissa delar av landet kommer den att ligga över 20 grader."
Särskilt i Lappland blir det mycket kallare. Där kan det handla dagstemperaturer som inte ens når 15 grader, det är 15 grader kallare jämfört med värmeböljans genomsnitt i landskapet, skriver Latvala.

ANDRA LÄSER