Anttilas lokaler intresserar

Kedjans konkurs oroar inte ­fastighetsägarna.

Citycenter. Anttilas varuhus är ­centralt belägna. 
22.07.2016 07:08 UPPDATERAD 22.07.2016 07:14
I Anttila i Kampen och i Citycenter i Helsingfors syns inga spår av konkursen. De röda rabattskyltarna i varuhusen skiljer sig inte från den sedvanliga sommarrean som pågår runtom i staden. Trots det har Anttila varit en självklar, men sällan uppmärksammad del av stadsbilden i Helsingfors.
Anttila och Kodin 1 har totalt sex affärer i Helsingfors. Sponda är hyresvärd för Anttila i Citycenter. Enligt Henrik Stadigh som är direktör för Spondas köpcenterverksamhet är det för tidigt att spekulera kring Anttilas konkurs. Han anser att Anttilas situation är beklaglig, men är för Spondas del inte orolig för konsekvenserna av konkursen.
– Vi har ett enda hyreskontrakt med Anttila och med tanke på att vi har tiotals andra kontrakt är Anttilas lokaler endast en liten del av helheten. Affärslokalen har ett utmärkt läge, det är mitt i centrum.
Nederländska Wereldhave är köpcentret Itis fastighetsägare. Itis direktör Kirsi Feirikki vill inte kommentera Anttilas framtid i köpcentret.
– Det är fråga om ett hyresavtal och det är ett avtal mellan två parter, oss och Anttila.
Anttila-varuhuset i Granithuset i Kampen hyrs ut av Ilmarinen. Ville Laurila som är direktör för uthyrning vid Ilmarinen kommenterar att det är sorgligt att ett finskt varuhus nu gått i graven. Enligt Laurila är Anttilas konkurs ett symtom på en mycket större diskussion om vad varuhusens roll är då näthandeln blir allt vanligare.
Ilmarinen är hyresvärd för tre Anttila-varuhus: i Kampen, i Tammerfors och i Jyväskylä. Att Anttilas lokaler snart blir lediga hör enligt Laurila till Ilmarinens minsta problem.
– Det är fråga om fastigheter i centrum och sådana intresserar alltid. Vi har redan fått förfrågningar om Granithuset. Kampen är en knutpunkt för trafiken. Det är så klart inte lätt att hitta hyresgäster till så stora fastigheter som Anttila haft, men vi har haft många positiva erfarenheter på senaste tiden. Aktörerna i Finland i Anttilas storleksklass kan räknas på en hand, men då lokalerna blir lediga kan det också innebära nya möjligheter både för finska och utländska aktörer. Företag som inte tidigare etablerat sig i Finland kan få tillgång till centrala affärsställen.

ANDRA LÄSER