Luciakandidat 2 Jenny Karlsson: Som lucia vill jag hjälpa barn som har det svårt

För Jenny Karlsson från Pargas är det viktigt att hjälpa unga och barn i vardagen. Därför studerar hon till klasslärare och speciallärare. Som Finlands lucia vill hon vara en frontfigur för insamlingen till utsatta barnfamiljer.

Luciakandidat 2, Jenny Karlssons dröm är att få arbeta som klasslärare och speciallärare.
Anna Korkmananna.korkman@hbl.fi
01.11.2022 07:00 UPPDATERAD 01.11.2022 10:04

Varför ska läsarna rösta på dig som Finlands lucia? 

– Jag vill hjälpa barn och unga som har en tuff vardag genom att vara frontfigur för luciainsamlingen. Att stödja unga ligger nära hjärtat för mig och därför studerar jag också till klasslärare och speciallärare.

Vilken roll anser du att lucia har i dag? 

– Lucias roll är jätteviktig i samhället. Lucia ska se alla oavsett ålder, livsskede eller bakgrund. Hon ska förmedla budskapet att alla är viktiga och behövs.

Vem nominerade dig?

– Mina systrar, Elin och Freja. De tyckte att jag skulle passa som lucia eftersom lucias budskap är så viktigt för mig. De ser mig som en positiv person som älskar att sjunga och glädja andra och därför valde de att nominera mig.

Vem vill du helst lussa för? 

– Jag ser fram emot alla luciabesök men kanske speciellt att få lussa för barn som har det tufft i vardagen. Att få stödja dem på det sättet.

Lucia ska sprida ljus i mörkret, men vilket slags mörker är det som ska skingras den här hösten? 

– Vi lever i oroliga tider med kriget som pågår i Ukraina och många känner sig otrygga i dagens värld. Lucia ska därför vara ett ljus som förmedlar hopp, lugn och trygghet.

Vad gör du för att hålla dig i form? 

– Jag omger mig med människor som ger mig energi och positivitet.

Jenny Karlsson, kandidat 2 

Ålder: 22 år.
Hemort: Pargas, men bosatt i Helsingfors.
Familj: Mamma, pappa, två systrar, sambo och hunden Vera.
Gör: Studerar till klasslärare, jobbar som simlärare.
Musikintresse och vitsord: Jenny tar sånglektioner och uppträder ofta i Pargas kyrka. De senaste tre åren har hon sjungit i luciakören. Förra vitsordet i musik var 10.
Sjunger helst: Du är allt av Sonja Aldén.
TV-program: The good doctor.
Hobbyer: Motionerar mångsidigt, allt från ledda gympass till långa skogspromenader.

Har du jobbat med välgörenhet? 

– Ja, ända sedan jag var liten i Pargas. Vi har något som kallas julgubbens hjälpreda i Pargas – man får köpa en julklapp till barn som annars inte får julklappar och har det svårt. Jag har också deltagit som frivillig i olika aktiviteter som Pargas församling arrangerat. Dessutom har jag sjungit i luciakören de tre senaste åren.

Har du någon förebild? 

– Min storasyster är min förebild. Jag ser upp till henne för att hon vågar vara sig själv och stå upp för sina egna värderingar och åsikter. Hon har lärt mig att man ska våga gå sin egen väg.
Jenny Karlsson som liten lucia längst till vänster.

Vilken nyhet har påverkat dig det senaste året? 

– Coronakrisen och kriget har påverkat genom att göra vardagen osäker. De här händelserna har ökat den psykiska ohälsan bland många unga men samtidigt har de visat hur viktigt det är att vi stödjer varandra.

Var finns ditt smultronställe? 

– Det är nog Pargas svenska församlings lägergård i Koupo, där jag har tillbringat många somrar, bland annat som lägerledare. Det har betytt mycket att få jobba med ungdomar där.

Vad har du för framtidsdröm? 

– Min dröm just nu är att få arbeta som klasslärare och speciallärare. På det sättet vill jag stödja barn som har extra utmaningar i sitt liv och hjälpa dem vidare i livet.

ANDRA LÄSER