Alkoholfria Saku får beröm för fylligheten

Utbudet av alkoholfria öl har de senaste åren ökat kraftigt över hela världen. Det har lett till bättre kvalitet och större variation bland ölen.

Ölrutan består i dag av alkoholfria öl inhandlade i matbutiker runtom i huvudstadsregionen. Denna gång drar estniska Saku det längsta strået med sitt veteöl. Bland övriga goda alkoholfria öl jag tidigare recenserat i ölrutan bör nämnas Krombacher Weizen Alkoholfrei, Mikkeller DrinkinЃf the Sun, Gottlands Bryggeri Easy Rider Bulldog, Bavaria Wit 0,0 % samt Brewdog Nanny State.
Koff Crisp Vaalea Lager 0,0 %, Sinebrychoff, Kervo
Troligtvis samma öl som Nikolai Alkoholiton Vaalea Lager. Färgen är ljust gyllene, med ett ok skum. Doften är maltig, men man hittar också grönsakstoner och majs samt en viss fruktighet. Smaken är ren och fräsch, men känns ganska intetsägande. Det motsvarande Nikolaiölet bryggdes i Schweiz, men var detta öl är bryggt framgår inte och Sinebrychoff anger bara varumärkets ursprungsland på sin hemsida, inte själva produktens (!). Finns också på Alko (793114).
Betyg: HHIII
Lapin Kulta Zero 0,0 %, Hartwall, Lahtis
Detta alkoholfria lageröl hette i något skede Artic Malt 0,0 %. Färgen är mycket ljus med ett svagt skum. Doften är malt blandat med frukt på konservburk, aningen konstgjord. Smaken domineras av råfrukt och kvar på tungan blir en lätt metallisk humlebeska som känns artificiell samt toner av aloe. Nja, ingen större höjdare men släcker törsten. Finns också på Alko (702314).
Betyg: HHIII
DonЃft Worry Pale Ale 0,5 %, Svaneke Brygghus, Danmark
Bryggeriet på Bornholm har med denna välhumlade ljusa och ofiltrerade ekologiska pale ale gett sig in i den allt mer växande marknaden för alkoholfria öl. Doften är en blandning av malt samt gräs och citrus från humlen. Smaken är överraskande fyllig och fräsch, eftersmaken domineras av en rejäl humlebeska. I de flaskor jag smakat av ölet spökar dock en infektion svagt i bakgrunden som drar ner på poängen. Vore intressant att smaka på en annan batch av ölet.
Betyg: HHHII
Original Alkoholivaba Nisuõlu 0,4 %, Saku, Estland
Alkoholfritt ofiltrerat ljust veteöl med ett rejält vitt skum. I doften hittar man banan, skumkarameller och kryddnejlika, smaken är aningen vattnig men ganska angenäm och kryddig. Som helhet ett överraskande gott och somrigt alkoholfritt veteöl. Vetet ger ölet fyllighet, vilket ofta saknas i alkoholfria öl bryggda enbart på kornmalt.
Betyg: HHHHI
Premium Alcohol-free beer 0,0 %, A. Le Coq, Estland
Detta alkoholfria lageröl från Tartu har en ganska trevlig gyllene färg med ett stadigt vitt skum. Doften är kraftigt metallisk och rå, den ganska torra smaken domineras av den metalliska beskan, i eftersmaken kommer något som liknar humle fram men det hela känns ganska konstgjort. Nej, tyvärr inget vidare alkoholfritt öl.
Betyg: HIIII
Heineken 0,0 %, Nederländerna
Vanliga Heineken är ett av världens mest bryggda öl och denna alkoholfria version påminner överraskande mycket om sin storebror. Smaken är aningen sötare och inte lika fyllig, den rejäla och rena humlebeskan gör att ölet känns äkta. Många alkoholfria lageröl är ofta för söta och försiktigt humlade men Heineken visar hur dessa öl bör bryggas.
Betyg: HHHII
Ambar 0,0 %, La Zaragozana, Spanien
Detta spanska alkoholfria lageröl har en djup gyllene färg med ett svagt skum, doft av persika. Smaken är mycket fräsch och ganska torr, den höga kolsyran kittlar på tungan. Eftersmaken är ganska tunn men persikasmaken som man hittar i doften kommer fram. En god glutenfri törstsläckare som dock kunde ha aningen mer kropp.
Betyg: HHHII
ANDRA LÄSER