Luftrumskränkningar kopplas ihop med robotflytt

Luftrumskränkningarna av finskt och estniskt luftrum kan hänga ihop med att Ryssland förflyttar avancerade Iskander-robotar till Kaliningrad. Försvarsministeriets kanslichef Jukka Juusti bekräftar att ett spår som de finska myndigheterna utreder är ett samband med en eventuell rysk robottransport.

Iskander-robotar paraderar i Moskva under firandet av sjuttioårsjubileet för slutet av andra världskriget den 9 maj 2015.
Dagens Nyheter och Estlands rundradiobolag kopplar ihop luftrumskränkningarna av både finskt och estniskt luftrum med att Ryssland samtidigt höll på att transportera avancerade robotar av Iskander-typ till enklaven Kaliningrad.
DN skriver att jaktplanen ska ha skyddat den ryska fartygstransporten av fyra Iskander-robotar som är avancerade robotsystem som kan laddas med både kärnvapen och konventionella laddningar.
Försvarsministeriets kanslichef Jukka Juusti bekräftar att det finns flera spekulationer och att robottransporten är en sådan.
– Finlands militära underrättelsetjänst analyserar för stunden olika spår för att bilda sig en uppfattning, säger Juusti då HBL frågar om saken vid en presskonferens med anledning av att amerikanska vice försvarsministern Robert Work är på besök och har träffat kolleger från de nordiska och baltiska länderna.
Miko Haljas från försvarsministeriet i Tallinn säger att han inte i det här skedet kan dementera uppgifterna om en robottransport och saknar tillstånd att bekräfta dem.
– Vi arbetar för tillfället med att analysera uppgifterna och är naturligtvis oroade över orsakerna till aktiviteten, men mer än så kan jag inte säga.
Här inflikar Robert Work att rysk flygaktivitet av det inträffade slaget på senaste tiden tycks ha blivit regel snarare än undantag.
– Det vi ser är farligt, oprofessionellt och i ökande utsträckning aggressivt handlande. Vi talar nu om händelser som kan resultera i tragiska olyckor: Jaktplan som beter sig på ett farligt sätt i samma luftrum som passagerarplan är fullständigt oacceptabelt. Ryssland har ingen som helst rätt att göra så, säger Work.
Vaidotas Urbelis från litauiska försvarsministeriet säger att det handlar om två olika saker:
– Dels har vi frågan om flygsäkerhet och så det som Ryssland gjorde i torsdags: Det fanns ingen ruttplan, ingen transponder och inga radioförbindelser. Vad gäller uppgifterna om Iskander-robotar kan jag bara säga att ryssarna har gjort klart att de tänker placera sådana i Kaliningrad. Frågan är bara när och hur, inte om.
ANDRA LÄSER