Støjbergs kontroversiella förslag

I somras skrev Inger Støjberg på sin Facebooksida att hon lagt fram 76 åtstramningar i utlänningspolitiken. Här är några av dem.

1. Annonser i libanesiska tidningar.
Hösten 2015 annonserade danska utlännings- och integrationsministeriet i fyra libanesiska tidningar, på sociala medier och flyktingförläggningar om vad som gäller om man kommer som flykting till Danmark. Bland annat stod det att de sociala förmånerna för nyanlända flyktingar kommer att reduceras med upp till 50 procent. Annonsen kostade omkring 252 000 danska kronor och innehöll totalt sju punkter, bland annat att man får permanent uppehållstillstånd först efter fem år och att det är svårt att få familjemedlemmar till landet.
Som en motreaktion grundades bland annat Facebook-initiativet ”Velkommen til flygtninge – Nej til Støjbergs skræmmekampagne”.
2. Smyckeslagen.
Folketinget godkände i januari 2016 den lag som kommit att kallas smyckeslagen. Den ger danska myndigheter rätt att beslagta asylsökandes kontanter och värdesaker för att bekosta deras uppehälle. Däremot får smycken med affektionsvärde inte konfiskeras, till exempel vigselringar.…
Lagen har av kritiker jämförts med det sätt på vilket judarnas egendom konfiskerades under andra världskriget. Statsminister Lars Løkke Rasmussen har försvarat lagen och kallat den "den mest missförstådda i Danmarks historia".
3. Tårtan.
Våren 2017 lade Inger Støjberg fram sin femtionde åtstramning inom utlänningslagstiftningen och det firades med en tårta med danska flaggan på. På sin Facebooksida strålar hon med tårtan i famnen och länkar till andra åtstramningar.
Protesterna uteblev inte heller den här gången utan många ondgjorde sig över att en ansvarig politiker firar att hon gjort livet svårare för flyktingar och invandrare.
4. Handslaget.
I september i år har det lagförslag gått på remiss som kallas Handslaget. Det går ut på att den som vill bli dansk medborgare måste ta borgmästaren eller en annan representant för kommunen i hand vid en särskild välkomstceremoni. Om man vägrar tvingas man betala en tre gånger så hög avgift för medborgarskapet, 3 600 danska kronor i stället för 1 200 kronor.
Det är oklart om det går igenom men redan nu har flera borgmästare gått ut och sagt att de inte kommer att tvinga någon att ta i hand. En av dem är John Schmidt Andersen, borgmästare i Frederikssund och medlem av samma parti som Inger Støjberg.
– Det är symbolpolitik. Det är inte särskilt liberalt att tvinga folk att ta i hand om man kommer från en kultur där man hälsar på ett annat sätt, säger han till Danmarks radio.

ANDRA LÄSER