Volleyboll: En finsk-baltisk liga kan bli för dyr

Det finns både goda och mindre goda sidor med den finsk-baltiska volleybolliga som Volleybollförbundet nu utreder. Den springande punkten är ekonomisk, för klubbarnas kostnader stiger om den blir av.

De finländska lagen gör upp om mästerskapet sinsemellan även om det blir en finsk-baltisk liga.
20.01.2020 17:00 UPPDATERAD 20.01.2020 17:02
Finlands volleybollförbund offentliggjorde i samband med finalerna i finska cupen i Tammerfors i söndags planerna på en gemensam herrliga för Finland, Estland och Lettland. Initiativet kommer från Estland och det estniska förbundets ledning fanns på plats i Tammerfors. Motiveringen är enkel, lagen på liganivå är få i de två baltiska länderna och de spelar redan en gemensam serie. Nu vill de få nytt blod och locka med lagen från Finland.
Den finska ligans lag har tillsammans beslutat utreda förutsättningarna för en finsk-baltisk liga och förslaget har fått ett positivt, om än försiktigt mottagande hos lagen. På plussidan ser man nya motståndare och matcher som kanske håller högre klass än i en enbart inhemsk liga. Dessutom hoppas man på ett nyvaknat intresse för volleybollen hos publiken som nu ofta sviker på många håll.
Minuset stavas framför allt ekonomi. En matchresa från Rovaniemi till Riga är betydligt längre och dyrare än en resa från Rovaniemi till Vanda. Å andra sidan är en resa från Vanda till Tallinn betydligt kortare än från Vanda till Uleåborg. Men är det inte bara resans längd och kostnaden för den som räknas, den inhemska volleybolligan har inga proffs på heltid så spelarna behöver ledigt från sina jobb för längre spelresor.