Legendariska frisören Bror Bäckström död – klippte Spede Pasanen, Rysslands ambassadörer och Marlon Brando

En av Helsingfors mest legendariska frisörer Bror Bäckström är död. Han blev känd som kändisarnas och samhällspåverkarnas hovfrisör. Bäckström var född 1939.

Bror Bäckström var en flitigt anlitad frisör i huvudstaden.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
13.03.2023 11:35 UPPDATERAD 13.03.2023 16:00
Bror Bäckströms karriär som frisör i Helsingfors räckte i över 60 år. Det var först hösten 2021 som Bäckström beslöt sig för att gå i pension då han sålde sin salong på Nylandsgatan. Bäckström hade flera kändisar som stamkunder. Statsministern Harri Holkeri blev i slutet av 80-talet av med sitt sommarskägg och komikern Pertti ”Spede” Pasanen beställde ibland en tupé. Den amerikanska skådespelarikonen Marlon Brando hörde också till kunderna vid ett besök i Helsingfors. Även de sovjetiska och ryska ambassadörerna anlitade Bäckströms tjänster.
Bäckström, som var född i Kaskö, flyttade till huvudstaden efter kärleken och öppnade sin första frisörsalong i Rödbergen på 1950-talet. När den första tv-kanalen Tesvisio körde i gång fick Bäckström som var granne med Tesvision medverka i många tv-program och reklamer som gjorde honom känd.
När Bäckström gick i pension sade han i en intervju för Yle att han kommer att sakna kunderna mest.
– Frisörsyrket är exceptionellt. Du träffar kunder, rör vid dem och klipper deras hår, men du ska inte tro att de är dina kompisar. Det finns bara ett kundförhållande. Det är bra att komma ihåg, sade Bäckström.
Helsingin Sanomat var först ut med nyheten om Bäckströms frånfälle.

ANDRA LÄSER