Börsveckan: Rosa och blå glasögon?

04.02.2023 20:00
Investerarna hade mestadels de rosa glasögonen på när de besiktigade flödet av bokslutsrapporter under veckan som gick. Trots att resultaten i många fall inte imponerade steg både de europeiska och amerikanska marknaderna med 1–2 procent.
Viss hjälp kom förvisso från centralbankerna, där kommentarerna från både Federal Reserve och ECB efter räntebeskeden tolkades som att styrräntorna närmar sig toppen för denna gång. Torsdagens kursrörelser – där flera nordiska storbolag såg förändringar på upp till 10 procent – var onekligen av det spektakulära slaget.
Rapporterna för fjärde kvartalet har totalt sett inte varit speciellt dramatiska. Justerat för poster av engångskaraktär ser de nordiska marknaderna ut att vara på väg mot en positiv avvikelse i storleksordningen 2–3 procent jämfört med analytikernas förväntningar. Om trenden håller i sig ända fram till rapportsäsongens slut skulle det vara det fjortonde kvartalet i rad som resultaten överträffar konsensusestimaten. Men det skulle också vara en av de minsta positiva avvikelserna under de senaste åren, vilket indikerar att dikten (analytikerna) börjar komma i kapp verkligheten.

ANDRA LÄSER