Advokat: Inte säkert att polisen fälls

Derek Chauvin, den polisman som anses ha orsakat 46-årige George Floyds död, ska under måndagen upp i domstol. Men trots de starka bilderna i den film som visar förloppet varnar experter för att fallet inte är glasklart. – Det här är ingen given sak, säger advokaten Mike Brandt till nyhetsbyrån AP.

Blommor och ljus vid den plats där George Floyd dödades den 25 maj. Foto: Julio Cortez/AP/TT
08.06.2020 13:12 UPPDATERAD 08.06.2020 13:17
Chauvin är den polis som under åtta minuter och 46 sekunder tryckte sitt knä mot George Floyds nacke, ett skeende som fångades på den video som spreds över världen och var den tändande gnistan för de senaste veckorna stora demonstrationer mot polisvåld.
När häktningsförhandlingarna mot polismannen inleds strax efter lunch, lokal tid, har domstolen att ta ställning till om bevisningen håller för ett åtal för den specifika grad av mord eller dråp som åklagarna anklagar Chauvin för.

Tre brottsmisstankar

George Floyds familj har bland annat i CNN krävt att Chauvin ska åtalas för mord, vilket inte anses troligt, då åklagarna i så fall även skulle behöva bevisa uppsåt och motiv.
När polismannen greps i slutet av maj var det i stället som anklagad för vållande till annans död. Sedan dess har åklagarna lagt till två olika brottsmisstankar om dråp. Om han fälls kan han dömas till upp till 40 års fängelse.
Den video som visar ingripandet mot Floyd är ett viktigt bevis i fallet, men enligt experter är en fällande dom inte glasklar.
– Det här är ingen given sak. Åklagarna har en massa punkter de måste binda ihop, och finns det bara ett frågetecken om en av dem kan det räcka för rimligt tvivel, säger advokaten Mike Brandt till nyhetsbyrån AP.

En tredje obduktion?

Att två olika obduktioner har genomförts, med delvis olika resultat, öppnar för försvaret att hävda att Floyds hälsa var en faktor i hans död.
– Jag misstänker att det kan komma en tredje obduktion också, vilket skulle innebära att experternas ord står mot varandra, säger Minnesotaadvokaten Thomas Heffelfinger till lokala tv-stationen Kare11.
Åtal väntar även för de tre övriga poliserna som medverkade vid ingripandet den 25 maj. Åtalspunkterna skiljer sig åt från Chauvins, men om de fälls kan även de dömas till 40 års fängelse.
Enlig tv-stationen Kare11 har hittills bara en polis dömts för mord eller dråp för att i tjänsten ha dödat en person i Minnesota, det gällde ett fall från 2017 när en kvinna som själv ringt polisen sköts till döds.

ANDRA LÄSER