Stockholm samlas efter dådet

Nu sluter Sverige upp efter det misstänkta terrordådet. I dag väntas tusentals stockholmare samlas på Sergels torg för att lyssna på tal och musik och för att delta i en tyst minut.

FNB–TT
09.04.2017 09:15 UPPDATERAD 09.04.2017 15:53
Klockan 14 (15 finsk tid) anordnas en manifestation för kärlek och omtanke på Sergels torg i Stockholm – bara ett stenkast från attentatsplatsen på Drottninggatan.
– Vi vill visa oss själva, Sverige och omvärlden att vi aldrig låter hat förblinda oss och att vi kommer kämpa för det samhälle vi skapat, som bygger på öppenhet, tolerans och omtanke. Vi ska ut på gatorna igen och ta tillbaka vår stad, säger manifestationens arrangör Damon Rasti till Dagens Nyheter.
Under manifestationen hålls tal och artister som Sarah Dawn Finer och Miriam Bryant har gett klartecken att uppträda. Dessutom samlas deltagarna i en tyst minut klockan 14.53 (15.53 finsk tid), samma tidpunkt som attacken skedde i fredags.
Damon Rasti är noga med att poängtera att manifestationen är helt opolitisk och ber deltagarna att ta med sig ljus och att lämna sina politiska plakat hemma.
Hittills har över 26 000 människor anmält sitt intresse på evenemangets Facebook-sida.
– När det väntas en sådan stor folksamling står vi givetvis i tät dialog med polisen, Vi ska se till att vi är så väl förberedda som möjligt ur säkerhetssynpunkt, säger Damon Rasti till Dagens Nyheter.

ANDRA LÄSER