Nytt hundregister ska motverka valpfabriker – hunduppfödare osäkra om registret tjänar sitt syfte

Vid årsskiftet blir det obligatoriskt att förse sin hund med mikrochip och anmäla den till ett nytt hundregister. Syftet är att förebygga valpfabriker och göra det lättare att identifiera upphittade hundar. Men hunduppfödare är skeptiska till att registret tjänar sitt syfte.

När en valp ska få sitt chip behöver Pauliina Sjöholm en assistent att hålla i valparna.
Mira Strandbergmira.strandberg@vastranyland.fi
01.01.2023 10:35 UPPDATERAD 01.01.2023 22:00
Så fort bilen svänger in på infarten berättar ihärdiga skall från hundar jag inte ser att jag är på rätt plats. Väl framme vid porten ger sig en av gläfsarna till känna: ett lurvigt terrierhuvud dyker upp ovanför staketet, försvinner, tittar fram igen, försvinner … Hunden har, får jag senare veta, en förkärlek för att studsa. Och det gör han med besked där vid porten.
Jag och fotografen har anlänt till kenneln Badamtam i Sjundeå för att få veta mer om hur det går till när hundvalpar får ett mikrochip i nacken. 2023 blir det obligatoriskt för alla hundar i Finland att ha ett chip. Dessutom måste de registreras i ett nytt hundregister som upprätthålls av Livsmedelsverket. Syftet med registret är att förebygga valpfabriker.

ANDRA LÄSER