HBL:s Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén är årets stilist i Sverige

Hufvudstadsbladets Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén uppmärksammas för sitt språk av Sveriges journalistförbund. Laurén får priset Årets stilist 2020, ett pris som delas ut för nionde gången.

Anna-Lena Laurén får priset som årets stilist av svenska journalistförbundet.
I prismotiveringen står det bland annat så här: ”Ryssland må vara ett mysterium, inbakat i en gåta, men det avskräcker inte Anna-Lena Laurén. Hon tar läsaren till höjdarna i Kreml och till glada badare i den lilla banjan, från Sibiriens töande tundra till Stalins massgravar i Karelen. Som en sann folkbildare översätter hon ryskt liv för oss, med berättarglädje och stil.”
– Det enda sättet att lära sig skriva bra är att läsa skönlitteratur på sitt modersmål. Skönlitteratur och poesi. Man måste läsa hela tiden, och man måste läsa texter man inte själv förstår. Det är enda sättet att utvidga sitt skrivande, att få en känsla för något mer, skriver Anna-Lena Laurén efter vinsten.
Priset har delats ut sedan 2013. Tidigare vinnare är bland annat Carina Bergfeldt, Björn af Kleen, Karin Thunberg och Andres Lokko.

ANDRA LÄSER