Mats Löfström fördömer gripandet av katalanska politiker

Politiska fångar hör inte hemma i en demokratisk rättstat eller i EU säger åländska riksdagsledamoten Mats Löfström.

Mats Löfström.
I ett inlägg på Twitter på söndagen fördömer Ålands riksdagsledamot Mats Löfström kraftigt Spaniens fängslande av de katalanska politiker som arbetat för ett självständigt Katalonien.
Hans inlägg kommer efter att den tidigare avsatte katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont greps av polis i Tyskland på söndagen.
Gripandet skedde på begäran av högsta domstolen i Spanien som efterlyste honom i fredags.
Löfström säger till SPT att tagandet av politiska fångar inte är något som en demokratisk rättsstat inom EU ska ägna sig åt.
– Jag träffade Puigdemont i torsdags och vi diskuterade läget i Katalonien, säger Löfström.
Puigdemont var då på besök i Finland på inbjudan av en grupp riksdagsledamöter.
– Han framförde sina synpunkter och vi diskuterade vägen framåt, hur man borde gå till väga för att komma ur krisen.
Löfström säger att den enda framkomliga vägen för att lösa krisen mellan centralregeringen i Madrid och den katalanska självständighetsrörelsen är dialog.
– För egen del ser jag att det behövs internationell medling, och det tyckte även många andra riksdagsledamöter som var med i torsdags.
Löfström säger att läget är extremt polariserat och att fängslandet av Puigdemont och tills vidare åtta andra katalanska självständighetsaktivister ytterligare förvärrar situationen.
– Det gör att man inte kommer att klara av krisen ensam.
Löfström tror att Finland kunde bidra med sin expertis.
– Vi har en lång tradition av medling och jag är säker på att om man begär vår hjälp så kommer vi att ge den.
Löfström säger att krisen berör honom på ett personligt plan.
– Jag känner en av de fängslade, Raül Romeva personligen från min tid i Bryssel, och jag kan säga att de här människorna inte är kriminella. De är människor som vill föra en fredlig dialog. Att fängsla dem gör inte situationen bättre, säger Löfström.
Romeva är tidigare medlem i den katalanska regionregeringen och har även suttit i EU-parlamentet.
Löfström säger att man på Åland följer med Kataloniens utveckling med ett visst intresse. Det som nu skett med de katalanska självständighetsaktivisterna har nämligen vissa drag gemensamt med det som skedde på Åland 1920. Då lät Finlands regering arrestera ålänningarna Julius Sundblom och Carl Björkman som aktivt arbetade för att återföra Åland till Sverige.
– Det gör att det finns en historisk klangbotten i den här affären som gör det hela intressant ur ett åländskt perspektiv, säger Löfström.
ANDRA LÄSER