Finansinspektionen ryter till om kryptoreklam

Reklam för kryptovalutor blir allt vanligare, men många saknar tillstånd. De som säljer reklamutrymme har också orsak att vara uppmärksamma, säger Finansinspektionen.

Amerikansk reklam för en plattform där man kan handla med Bitcoin.
25.11.2021 12:34 UPPDATERAD 25.11.2021 14:25
Med den pågående kryptotrenden följer också reklam för olika valutor och plattformar där tillgångarna säljs. Den senaste tiden har reklamen dessutom fått en allt mer framträdande roll i stadsbilden. Till exempel väckte en annons för kryptovalutan Floki Inu som snurrade på köpcentret Kamppis fasad debatt.
Med internetspråk är Floki Inu en så kallad memecoin, en halvironisk kryptovaluta som egentligen bottnar i ett skämt. Namnet på valutan ska vara taget från Elon Musks hund.
Samtidigt har finska tv-tittare kunnat se reklam för handelsplattformen Crypto.com, med skådespelaren Matt Damon som galjonsfigur.

Vem som helst får inte marknadsföra

Men man får inte göra reklam för kryptovalutor hur som helst, påpekar Finansinspektionen i ett pressmeddelande. Den rätten är förbehållen registrerade återförsäljare av kryptovalutor.
Hanna Heiskanen, ledande digitaliseringsexpert på Finansinspektionen säger att man ingrep eftersom det råder osäkerhet kring frågan.
– Det är inte ett superutbrett fenomen ännu, men det är ändå nytt att reklamerna är så synliga för den breda massan.
Registreringsskyldigheten ingår i den förhållandevis nya lagen om tillhandahållare av virtuella valutor, som trädde i kraft 2019. Enligt den ska alla som marknadsför kryptovalutor uttryckligen till finska kunder vara registrerade. Det gäller dock inte om man själv går in på en utländsk webbplats och stöter på reklam.
De registrerade tillhandahållarna av kryptovalutor, som det heter på fackspråk, hittas på Finansinspektionens webbplats. För tillfället är de sex stycken till antalet. Varken Floki Inu eller Crypto.com finns på listan, och annonsen på Kampens fasad syns inte längre på den stora reklamskärmen.
– Vi har tagit kontakt med dem som gjort reklam till finländare utan tillstånd, säger Heiskanen.
Hon uppmanar också dem som säljer reklamplats att vara uppmärksam på att företaget som gör reklam har tillstånd. Enligt lagen om tillhandahållande av kryptovalutor är det dock tills vidare den som marknadsför som ansvarar för att kraven uppfylls.
Lagen är ny, och det finns förväntningar på att den kommer att skärpas, enligt Heiskanen. Tills vidare är den inte lika strikt som reglerna kring marknadsföring av andra placeringar, som aktier och fonder.

Kryptosvindel blir vanligare

Hos polisen märker man att allt fler råkar ut för kryptorelaterade bluffar. Det rapporterade Yle tidigare i november.
– Folk placerar i kryptovalutor genom tjänster, vars upprätthållare eller ursprungsland är okänt. Min åsikt är att det är ett hasardspel, sade kriminalkommissarie Ismo Siltamäki till Yle.
Marknadsföringen av allehanda kryptovalutor och -tjänster är under lupp i andra länder också. Till exempel utreds Floki Inu – samma valuta som marknadsfördes ovanför Kampens vägg – av brittiska tillsynsmyndigheter, efter en aggressiv reklamkampanj bland annat på bussar och i tunnelbanan i London.

Kryptovalutor

Kryptovalutor är alternativa, digitala valutor, som inte är kopplade till en centralt reglerande instans såsom en centralbank. Även om de kallas valutor används de i begränsad grad för att utföra betalningar.
Det mest kända exemplet är Bitcoin, som uppfanns redan för tolv år sedan, men det finns numera tusentals olika kryptovalutor med olika tekniska lösningar. Eftersom kryptovalutornas praktiska funktion är begränsad har deras lämplighet som placeringsform kritiserats och beskrivits som ren spekulation.
Finansinspektionen upprätthåller en lista över de försäljare av kryptovalutor som är registrerade i Finland. De är sex till antalet: Coinmotion, LocalBitcoins, NordXE, Northcrypto, Prasos Cash Management och Tesseract. På Finansinspektionens webbplats finns också en varningslista över företag som saknar tillstånd eller varnats av andra länders tillsynsmyndigheter.

ANDRA LÄSER