Tiktok i blåsväder efter tragiska dödsfall som filmades – tioårig flicka ströp sig själv med ett bälte

En 10-årig flicka i Italien råkade strypa sig själv till döds. En ung man i Pakistan blev påkörd av ett tåg. Myndigheter nagelfar plattformen Tiktok efter uppmärksammade dödsfall som skett vid inspelningen av korta filmklipp.

Tiktok tillrättavisas av myndigheter efter att användare omkommit på olika sätt när de använt videoappen. Arkivbild.
23.01.2021 18:09 UPPDATERAD 23.01.2021 18:10
Den 10-åriga flickan från Palermo ville delta i en utmaning som sprids via Tiktok, där syftet är att man ska filma sig själv när man kväver sig till medvetslöshet. Föräldrarna berättar att hon satte ett bälte kring sin hals, spände åt, höll andan och till slut avled av kvävning.
– Tiktok var hennes värld. Och Youtube. Det var där hon lade sin tid, säger pappan till tidningen Corriere della Sera.

Kräver strikt åldersgräns

Utmaningar som dessa är inte ovanliga, varken i sociala medier eller bland barn och unga i verkligheten. Italienska myndigheter utreder om någon kan ha gjort sig skyldig till att ha drivit flickan till självmord, genom att utmana henne.
Det riktas också repressalier mot Tiktok: Alla användare som inte kan bekräfta att de är över 13 år gamla ska stängas av, kräver den italienska tillsynsmyndigheten. Tiktok har redan en sådan regel, men den beskrivs som enkel att kringgå.
Tiktok bygger på att användare delar med sig av 15 sekunder långa filmklipp, vilket framför allt främjat mängder av dans- och musikklipp. Det gäller att väcka uppmärksamhet på den korta tiden för att få folk att titta.
Den kinesiskägda appens talesperson i Italien meddelar Reuters via mejl att man står i dialog med myndigheterna och att integritet och säkerhet är högsta prioritet.

Poserade på järnvägen

En ung man omkom på ett järnvägsspår i Rawalpindi, Pakistan, på fredagen i samband med ett Tiktokstunt.
– Tåget körde på honom medan han poserade för en video och vandrade längs tågspåret, säger den lokala räddningstjänstens talesperson Rafaqat Zaman.
Dödsfallet är det andra i landet på ett drygt halvår som myndigheterna kopplar till videoappen. Enligt den pakistanska nyhetssajten Bol miste en 17-årig pojke livet när han sommaren 2020 råkade skjuta sig själv då han spelade in ett klipp för Tiktok.
18-åringen från pakistanska Rawalpindi blev påkörd av tåget när han spelade in en Tiktokvideo. Arkivbild.
Året dessförinnan miste ytterligare en pojke livet i samband med en Tiktokrelaterad vådaskjutning.
Pakistan förbjöd i oktober Tiktok under en tiodagarsperiod, då med hänvisning till "omoraliskt och oanständigt" innehåll. Förbudet hävdes sedan Tiktok åtagit sig att moderera innehållet hårdare.

ANDRA LÄSER