Polisen letar efter försvunnen man i Ekenäs – har inte setts sedan söndag morgon

Polisen i västra Nyland letar fortfarande efter en cirka 30 år gammal man som senast har setts på Österbyvägen i Ekenäs på morgonen den 22 januari.

Den cirka 30 år gamla mannen har senast setts i närheten av korsningen vid riksväg 25 och Österbyvägen i Ekenäs.
Jesper Sundströmjesper.sundstrom@vastranyland.fi
24.01.2023 13:58 UPPDATERAD 24.01.2023 19:26
En cirka 30 år gammal man är försvunnen i Ekenäs. Det var i måndags som Polisinrättningen i Västra Nyland uppgav att mannen, som senast har setts i närheten av korsningen vid riksväg 25 och Österbyvägen i Ekenäs, har varit försvunnen sedan klockan fem på morgonen den 22 januari. På tisdag morgon meddelar Polisinrättningen i Västra Nyland i ett pressmeddelande att man fortfarande letar efter mannen.
På tisdag morgon skriver polisen att sökandet efter mannen nu främst fokuseras till närheten av Ekenäs centrum och närliggande vattenområden. Polisens hundpatruller deltar i eftersökandet på tisdagen och detsamma gäller möjligtvis Gränsbevakningsväsendets helikopter.
På måndag kväll pågick stora eftersökningar i Österby med skolans gård som utgångspunkt. Polisen var givetvis på plats, men kriminalkommissarie Mats Sjöholm berättar att också den frivilliga räddningstjänsten och andra frivilliga deltog i sökandet. Han säger att det handlade om ett tiotal personer.
Även Försvarsmakten deltog. 
– Men tyvärr är läget oförändrat. Nu letar vi med våra egna hundpatruller och polispatruller. Vi har också bett om handräckning av Gränsbevakningen, säger Sjöholm på tisdag förmiddag.
Han säger också att det, åtminstone för tillfället, inte ser ut som att frivilliga igen kommer att involveras i sökandet på samma sätt som på måndag kväll.
– Det blev så bra genomsökt i går. För tillfället letar polisen i samarbete med övriga myndigheter.
Däremot betonar han att polisen fortsättningsvis behöver iakttagelser och att de kan anmälas till nödnumret 112.
– Vi är intresserade av alla iakttagelser. Hellre får man anmäla någonting för litet än lämna det oanmält. Det kan vara den pusselbit som behövs.
De uppgifter polisen nu har gör att det inte finns skäl att misstänka något brott. Både på måndagen och på tisdagen har polisen uppgett att mannen, när han försvann, var klädd:
I en svart kostym, vit kråsskjorta, svart vadderad rock, festskor och grå mössa med tofs.
Senare under tisdagen rapporterade även Åbo Underrättelser att en ytbärgare hade sänkts ner i vaken i Pojoviken. Enligt ÅU ska den ha hissats upp med ett byte efter några minuter och polisen bekräftat för tidningen att man har hittat ett klädesplagg.
– Vi kontrollerar eventuella fynd. Men vi har ännu inte hittat den försvunna personen, sade Mats Sjöholm då till ÅU.
Artikeln uppdateras fortlöpande med ny information.

ANDRA LÄSER