Låntagare jublar, placerare gråter blod

Hemlösa pengar irrar runt i hela världsekonomin. Extremt låga räntor samt anemisk tillväxt under en lång tid framöver ser ut som en lågoddsare.

Tids nog kan Europa råka i samma sits som Japan, med trög tillväxt både inom ekonomin och befolkningsmängden. På bilden europeiska centralbankens tidigare huvudkontor i Frankfurt.
28.09.2019 16:00
Täcker din hemförsäkring jordskalv? Den frågan hade nog bara ovanligt nojiga svenskar ställt sig – det vill säga fram till 16 december 2008 då Skåne drabbades av en exceptionell jordbävning på upp till 4,4 på Richterskalan. Också i Finland är kraftiga jordskalv sällsynta, vi vilar på tjock, uråldrig jordskorpa.
Har du då som låntagare garderat dig mot räntehöjningar? Framtidsbilden känns nästan lika osannolik som ett makalöst jordskalv. Detta ska inte tolkas som ett placeringsråd, men risken för stigande räntor är närmast obefintlig. Kanske rentav under de närmaste årtiondena.
Finansinspektionen, till vars uppgifter det hör att oroa sig å allas våra vägnar, uppmanar rutinmässigt lånekunder att rusta för högre ränta. Samtidigt prånglar bankerna med nöje ut skyddsprodukter som räntetak och -korridorer, som marknadsförs med historiska räntekurvor. Åtminstone tidigare brukade perioder med låg ränta förr eller senare ta slut. Men den här gången kan saker och ting faktiskt vara annorlunda. I så fall måste placerare pruta på sin sedvanliga aptit på avkastning.

ANDRA LÄSER