Börsfrossa efter amerikanska bankkollapsen – brittiska dotterbolaget säljs för ett pund

Det blev en turbulent start på börsveckan efter den näst största bankkollapsen i USA:s historia. Detta trots att ekonomer inte ser tecken på en systemkris. 

Amerikanska myndigheter utlovade åtgärder för att skydda kunderna hos Silicon Valley Bank på söndagen. 
Fredrik Häggmanfredrik.haggman@hbl.fi
13.03.2023 10:11 UPPDATERAD 13.03.2023 16:47
Helsingforsbörsen faller likt andra ledande Europabörserna tungt efter de senaste turerna kring amerikanska nischbanker med likviditetsproblem. Den amerikanska regeringens garanti för insättningar i kollapsade Silicon Valley Bank hjälper inte. 
Helsingforsbörsens OMXH-index hade på eftermiddagen fallit med över 3 procent i en bred nedgång. Storbanken Nordea rasar med nästan 5 procent och finanshuset Sampo med nästan 3 procent. Allra mest tappar verkstadsbolagen Konecranes, Cargotec och Wärtsilä, med kursras mellan 5 och 7 procent. 
Utvecklingen kommer trots att terminshandeln på förväg inför måndagens handel på Wall Street hade signalerat en börsuppgång. Att insättningarna i SVB garanteras hjälper inte ägarna från förluster i bankkollapsen, som lett till att banken tagits över av amerikanska myndigheter. 
Danske Banks chefsanalytiker Minna Kuusisto kommenterar på Twitter att marknaden är i panikstämning, och noterar att till exempel den schweiziska banken Credit Suisses aktie faller med 13 procent. 
”Amerikanska myndigheter agerade snabbt i fallet SVB, och det verkar fortfarande inte som att bankens fall utgör en risk på systemnivå. Det skedda är ändå en bra påminnelse om att riskerna i finanssystemet stiger i takt med räntorna”, skriver Kuusisto. 

Dotterbolag säljs för ett pund

SVB:s brittiska dotterbolag, SVB UK, har klarat sig undan kollaps genom att köpas upp av storbanken HSBC, rapporterar tidningen Financial Times. Priset är bara ett pund. 
Uppgörelsen, som fått grönt ljus av såväl den brittiska regeringen som centralbanken Bank of England, bekräftas även av den brittiske finansministern Jeremy Hunt:
"Insättningar kommer att skyddas, utan att använda skattepengar", skriver han på Twitter.
Beskedet kommer sedan det i fredags såg ut som att en stor del av insättningarna i SVB UK skulle gå upp i rök i moderbolagets kollaps.

Finskt pensionsbolag påverkas

I Sverige har uppmärksamhet riktats mot att den svenska pensionsförvaltaren Alecta har stora investeringar inte bara i SVB, utan även i bankerna Signature och First Republic, som också hamnade i blåsväder till följd av kollapsen. Alecta ska ha förlorat kring 12 miljarder euro, alltså ungefär 1,1 miljarder euro. 
Även det finska pensionsförsäkringsbolaget Elo har enligt Helsingin Sanomat en direkt investering i Silicon Valley Bank. Det är dock en liten investering, som vid årsskiftet uppges ha varit värd en miljon euro. Det kan jämföras med att Elos investeringar totalt var värda 28,2 miljarder euro, enligt bokslutet för 2022.
De övriga finska pensionsförsäkringsbolagen har, enligt HS, inte direkta investeringar i de amerikanska krisbankerna.

ANDRA LÄSER