Färre döda i trafiken jämfört med i fjol

Antalet döda och skadade i trafiken har minskat under årets första sex månader.

Antalet skadade i trafiken har minskat med nästan 400 personer jämfört med i fjol.
Jean Lindén/SPT
22.07.2021 11:46
I juni dog 15 personer i vägtrafiken, visar Statistikcentralens preliminära siffror. Det är fyra färre än i juni i fjol.
Antalet olyckor med personskada var 359 stycken i juni i år. Totalt skadades 449 personer i olyckorna, vilket är nio färre än i fjol.
Tio av de 15 som dog i trafiken i juni i år färdades med personbil och tre med motorcykel. En var fotgängare, och en fanns i kategorin "övrigt".
Antalet skadade och döda i trafiken har överlag minskat jämfört med i fjol. Under årets första halvår dog 87 personer i vägtrafiken, vilket är 14 färre än året innan.
I årets olyckor skadades 1 570 personer vilket är 399 färre än under första halvåret i fjol.

Inga dödsolyckor med elsparkcyklar

I siffrorna över döda i trafiken under årets fösta sex månader syns ingen som använt de omdebatterade elsparkcyklarna som färdmedel.
Statistikcentralens Mervi Härkönen säger till SPT att de som åker elsparkcykel eller elcykel i statistiken registreras som fotgängare eller cyklister.
Men även efter att hon gått igenom beskrivningarna av dödsolyckorna där cyklister eller fotgängare varit inblandade konstaterar Härkönen att inga elsparkcyklar nämns i dem.
Målet är att i framtiden ge elsparkcyklarna och elcyklarna en egen kategori i statistiken, säger hon.

Döda i trafiken under januari–juni enligt färdsätt:

Personbil: 53
Fotgängare: 11
Motorcykel: 7
Skåpbil: 6
Cykel: 4
Lastbil: 2
Snöskoter: 2.
Moped: 1
Traktor: 1.

ANDRA LÄSER