Upplagt för helengelsk final igen

Liverpool mot Villarreal. Manchester City mot Real Madrid. England mot Spanien. HBL går igenom förutsättningarna inför semifinalerna i Champions League. Det doftar helengelskt i finalen.

Karim Benzema är världens för tillfället hetaste fotbollsspelare.
14.04.2022 10:10 UPPDATERAD 14.04.2022 10:11

Manchester City-Real Madrid (speldatum 26.4 och 4.5)

1. Historien

Talar stort för Real Madrid. Madridjätten har vunnit turneringen tretton gånger och är överlägsen etta i den statistiken.
Manchester City har aldrig vunnit turneringen och trots de fantasisummor de arabiska shejkerna plöjt ner i klubben har City kammat noll.

2. Styrkor och svagheter

Manchester City har bättre bredd, bättre balans och bättre variation i sitt spel. Real Madrid har en oerhörd spets med Benzema, Vinicius och Modric som främsta vapen men laget är väldigt ojämnt och fladdrigt i sina sämsta stunder.
City har ibland en tendens att överspela lite och då kan spelet låsa sig. Hittar laget flytet är man mer eller mindre ohejdbara.
Citys spelgeni Kevin de Bruyne hade det inte lätt mot Atletico Madrid.
Real är som bäst då laget får vända spelet snabbt. Här gäller det för City att se upp med att tappa bollar på fel ytor.

3. Kampen mellan coacherna

Både Pep Guardiola och Carlo Ancelotti har vunnit det mesta som går att vinna. Båda har spelat hem Champions League också som spelare.
Guardiolas storhet ligger i ett utveckla laget och spelarna. På minussidan, om det finns en sådan, kan nämnas att katalanens klubbar i bland tappat lite under våren och att han ibland har en lite för stor förkärlek för små detaljer. I Guardiolas värld lämnas inget åt slumpen även om vissa spelare får improvisera lite.
Ancelotti har en aura av framgång runt sig och även om han kanske inte alltid anses vara något taktiskt vidunder talar facit för sig själv. Ancelotti är en vinnare med stort V och en tränare de flesta spelare gillar.
De flesta spelare gillar Carlo Ancelotti. Inte minst Karim Benzema.

4. Detta avgör

Real Madrid både gör mycket mål och släpper in en hel del. Om Real medvetet eller omedvetet dras in i en målskyttetävling mot City där spelet böljar fram och tillbaka lär inget rädda laget.
City hade sina problem med Atletico Madrid i kvarten men Real är inte fullt så cyniskt och framför allt inte så disciplinerat som lokalkonkurrenten.
Citys spelgenier får lite mera tid och utrymme och det avgör den här dusten.

5. Tips

Ett lag med de kvaliteter Real besitter är aldrig chanslöst. Och den större pressen ligger på City. Känns ändå som 60-40 i Citys fördel. Minst.

Liverpool-Villarreal (speldatum 27.4 och 3.5)

1. Historien

Liverpool har vunnit turneringen sex gånger. Villarreal har aldrig tagit sig till final i turneringen.

2. Styrkor och svagheter

Liverpool har både kollektivets och individernas styrka att ta till.
Laget spelar på en hög risknivå hela tiden och marginalerna är små, i synnerhet i defensiven där den höga backlinjen måste sitta perfekt för att inte bli överspelad.
Framåt finns matchvinnare, alternativ och variation så det räcker och blir över.
Villarreals stora styrka är det väloljade kollektivet som rör sig om en enda organism ute på planen. Alla spelare vet exakt vad som förväntas av dem och de intränade offensiva varianterna sitter.
Svagheter? Att laget trots allt saknar de där riktigt stora stjärnorna och spelare på topp som ensamma kan stiga fram och avgöra också mot lag av Liverpools kaliber.

3. Kampen mellan coacherna

Jürgen Klopps meriter och framgångar känner alla till. Hans försmak för en intensiv gegenpress är ett begrepp inom fotbollen men Klopp har också hela tiden lyckats utveckla sitt tränarskap och hitta nya nyanser.
Utmärkt på att motivera sina spelare och en väldigt bra matchcoach.
Jürgen Klopp.
Unai Emery är känd för sitt analytiska grepp och för att ha kapaciteten att skapa ett taktiskt upplägg som passar motståndarna så illa som möjligt. Något både Juventus och Bayern München fått uppleva i vår.
Emery är som bäst då han i viss mån får slå lite ur underläge. I jätteklubbar som Arsenal och PSG låste det sig lite men i idylliska Villarreal har han hittat rätt igen.
Unai Emery är en mästare på det taktiska planet.

4. Detta avgör

Villarreals disciplin mot såväl Juventus och Bayern München inger respekt. Inte många felsteg där inte.
Intressant att se om laget kan behålla lugnet och hålla bollen inom laget också mot den frenetiska och enhetliga press Liverpool säkerligen kommer att använda sig av.
Om Villarreal kommer igenom den första pressen finns ytor spelgenierna kan utnyttja till att skapa kaos i Liverpools defensiv.
Liverpool har många variationer i sitt anfallsspel och bakåt har laget också förmågan att stänga helt då det behövs.
Enda frågetecknet är Mo Salahs form som inte är den bästa.
Liverpools kantspel och kombinationer blir en enorm utmaning för Villarreal.

5. Tips

Inget snack om saken. Liverpool är favorit men någon promenad till final är inte att vänta. Villarreal har inget att spela för i La Liga och kan vila sina spelare just med tanke på Liverpool. Förhandsfavoriten har också titelracet i Premier League att tänka på.
Men Liverpools högsta kvalitet är så pass mycket högre att också denna semifinal känns 60-40 i engelsk favör.
Finalen spelas i Paris den 28 maj.

ANDRA LÄSER