Dansk Folkeparti föreslår burkaförbud – ändrar förslag så andra ska rösta ja

Debatten går het i Danmark om ett förbud av heltäckande klädsel. Dansk Folkeparti lämnade på onsdagen in ett modifierat förslag om ett burka- och niqabförbud, men regeringen och också statsministerpartiet Venstre är splittrat.

En kvinna i niqab i Wien. Sedan i söndags måste ansiktet från hårlinjen till hakan vara synligt på offentliga platser i Österrike. Kvinnan på bilden protesterar mot den nya lagen. I Danmark går diskussionen om ett förbud av niqab och burka het.
STOCKHOLM Redan i fjol föreslog Dansk Folkeparti ett förbud mot heltäckande klädsel – niqab med en glipa för ögonen och burka där ögonen döljs av nät – men fick inte igenom det i Folketinget.
På onsdagen lämnade det högerpopulistiska och invandringskritiska partiet in ett nytt förslag mot "maskering och heltäckande klädsel i det offentliga rummet".
Nu är partiet villigt att föra politiska förhandlingar om straffpåföljden, för att öka chanserna att få igenom förbudet. För ett år sedan löd formuleringen att sanktionen ska vara böter och eventuellt en obligatorisk kurs i "danska värderingar", skriver Jyllands-Posten.
– Vi har utformat det så att det blir svårt för de andra partierna att rösta nej, säger partiets ordförande för utlänningsfrågor Martin Henriksen till tidningen.
Motiveringen till ett förbud är, enligt lagförslagstexten, att "heltäckande dräkter är kvinnoförtyckande och strider mot dansk kultur".
Dansk Folkeparti är stödparti till den sittande borgerliga minoritetsregeringen. Inom statsministerpartiet Venstre är åsikterna delade. Partiet har lovat komma med sin ståndpunkt senast på fredag.
Partiledaren och statsministern Lars Løkke Rasmussen säger att den grundläggande inställningen ändå är densamma i de båda falangerna.
– Vi bryr oss inte om burkor. Det är en symbol på kvinnoförtryck och det ska bekämpas. Så egentligen är det en metoddiskussion, har han sagt till Danmarks Radio.
Inte heller från Socialdemokraterna, i opposition, är beskedet entydigt och olika åsikter har hörts. Det senaste, enligt nyhetsbyrån Ritzau, är att partiet är berett att förhandla med regeringen.
Tidigare har bland annat Folketingsledamoten Mattias Tesfaye fört fram att kontanthjälp, en form av arbetslöshetsunderstöd, kunde tas bort från de kvinnor som använder niqab eller burka. Samtidigt medger han för TV2 att det inte är många personer som det handlar om.
I en mätning som Altinget har låtit göra stöder drygt sex av tio ett förbud. 23 procent är emot och resten kan inte svara på frågan.
Frågan är aktuell också på annat håll. I Norge har regeringen föreslagit ett förbud mot heltäckande slöja i skolor på alla nivåer. I dag finns möjlighet till lokala förbud.
I Österrike förbjöds heltäckande klädsel på offentliga platser från den första oktober. I Tyskland diskuteras nu ett partiellt förbud, medan Frankrike, Belgien och Nederländerna har infört förbud mot niqab och burka på allmänna platser, enligt en sammanställning som Dagens Nyheter har gjort. I Italien, Schweiz och Spanien finns lokala och regionala förbud.
ANDRA LÄSER