Utvilad Castren till banbrytande major

Säsongens femte och sista major skrivs ner i historieböckerna som ett banbrytande evenemang. Damernas British Open ordnas för första gången någonsin på traditionella golfklubben The Honourable Company of Edinburgh Golfers – som så sent som 2019 skrotade regeln som förbjöd kvinnor att bli medlemmar.

Matilda Castren är redo för golfsäsongens sista majorturnering.
04.08.2022 05:02
Fyra finländare startar i säsongens sista major, bland dem nationstoppen Matilda Castren, rankad 69:a i världen. Castrens genrep i Scottish Open gick inte vägen och 27-åringen passade på att ladda sina batterier med ett besök på de skotska högländerna.
"Vi tillbringade en och en halv dag i norra Skottland. Vyerna var jättefina och man fick vila upp sig lite inför den här veckan", berättar Castren i ett pressmeddelande.
Castren är revanschsugen efter ett par svagare tävlingar i Europa. Före avfärden kom Castren tvåa i LPGA-tourens partävling i Michigan tillsammans med malesiska Kelly Tan.
"Det blev en hel del resande och förberedelserna till de två föregående tävlingarna gick inte så bra. Nu känns det som att jag fått göra allt i fred. Början av veckan har varit avslappnande fast jag förberett mig för en major", berättar Castren.

British Open

Vad: Säsongens femte och sista major.
Var: Muirfield, East Lothian, Skottland.
När: 4–7 juli.
Prispengar: Motsvarande dryga 6,6 miljoner euro.
Speciellt: Golfklubben The Honourable Company of Edinburgh Golfers bildades 1744 och räknas som världens äldsta. Den Muirfield-baserade klubben levde också länge kvar i ett föråldrat synsätt då man inte tillät kvinnor bli medlemmar. När medlemmarna 2016 röstade för ett fortsatt förbud för kvinnor, beslöt British Open-arrangören för herrar, R&A, att banan därför inte skulle användas för British Open. Det beslutet gjorde att medlemmarna på Muirfield ändrade ståndpunkt ett år senare.
Favoriter: + Anna Nordqvist vann British Open i fjol på Carnoustie i Skottland efter en kamp med danskan Nanna Koerstz Madsen sista dagen. Det var svenskans tredje majortitel. Hon hade en delvis kämpig vecka, speciellt med puttningen, i genrepet i Scottish Open i förra veckan.
+ Världsettan Ko Jin-Young, Sydkorea, har spelat bra i British Open tidigare, kom tvåa 2015. Hon har i årets majortävlingar en fjärdeplats i US Open och kom åtta i Evian Championship.
+ Lydia Ko, Nya Zeeland, spelade bra i Scottish Open i förra veckan, framför allt de två första dagarna då hon gick på 65 slag båda rundorna. Hon kom också trea i Evian Championship. Rankad trea i världen.
+ Kim Hyo-Joo, Sydkorea, kom trea i de två senaste tävlingarna – Scottish Open och Evian Championship. Har varit sjua som bäst i British Open, det var 2017.
Finländare: Matilda Castren (69:a på världsrankningen), Sanna Nuutinen (178), Tiia Koivisto (262), Ursula Wikström (364).

Vinden kryddar till tävlingen

British Open spelas alltså på den legendariska linksbanan i Muirfield.
"Jättekul att spela lite annorlunda golf. Man får slå ur djupa bunkrar och låga rullande slag. Känns som att jag behärskar linksslagen rätt bra. Det har varit kul att träna på dem här i några dagar".
Spel på den skotska kusten betyder att vinden, dess riktning och rätt klubbval spelar in en hel del. 
"Det gör banan ganska mycket svårare".
Castrens bästa majorplacering är en delad 19:e plats i fjolårets Evian Championship. I sin British Open-debut i fjol stod hon för den unga proffskarriärens nästbästa majorplacering då hon kom 20:a.
De fyra bästa finländarna på världsrankningen finns med i startfältet då också Sanna Nuutinen, Tiia Koivisto och Ursula Wikström ställer upp i majorturneringen som inleds i dag och avslutas söndag kväll.

ANDRA LÄSER