Kaj Martin sommarpratar om sin cancer – och om pappan som avled i samma cancertyp

Museiintendenten Kaj Martins positiva sinne var ovärderligt när han fick sin cancerdiagnos och genomgick en lång och krävande behandling. I dag är han frisk och delar med sig av erfarenheterna, som värd för Vegas sommarpratare.

Kaj Martin överlevde sin cancer och är i dag friskförklarad. Tiden som konvalescent är temat för hans sommarprat.
07.07.2021 10:00 UPPDATERAD 07.07.2021 13:45
Ungefär 1 300 finländare drabbas årligen av cancer i urinblåsan. För några år sedan var det Kaj Martins tur att insjukna.
Sjukdomen, behandlingen, operationen och tiden efteråt är teman som Kaj Martin tar upp i sitt sommarprat. Men Martin pratar också om relationen till den stora och viktiga familjen – hustrun Helena och de fyra vuxna barnen – liksom relationen till fadern. Kaj Martins pappa var 55 år då han avled i samma form av cancer som Kaj Martin diagnosticerades med.
– Jag grubblade på om pappa och jag skulle gå samma öde till mötes, men jag tänkte också på hur olika vi var. Min pappa jobbade mycket. Jag har också jobbat hårt men det finns en klar balans mellan familjen och jobbet. För mig har familjen alltid i sista hand varit medelpunkten.
– Pappa och jag anförtrodde oss inte ofta åt varandra. Men när jag var som sjukast hade jag verkligen velat prata med honom.

Hur rädd har du varit?

– Som cancerpatient finns tanken på döden i bakhuvudet och inför de årliga undersökningarna är jag alltid skraj. I samband med operationen hittades några vita prickar på lungorna men tydligen är de inga cellförändringar utan ärrbildning.
– Men sanningen är att man kan drabbas av vad som helst när man som jag har hunnit fylla sextio. Vi tänker inte på det eftersom döden är satt på undantag i dag.
– Jag kan lugnt säga att jag har sett döden i vitögat och jag är inte rädd för att dö.
I sitt musikval har Kaj Martin, till vardags intendent vid Amos Rex, fastnat för namn som The Pretenders, Joni Mitchell, Björk och Monica Zetterlund.
– Musiken i programmet är jätteviktig för mig. Jag har alltid varit svag för kvinnliga vokalister.

Kaj Martins sommarprat sänds i Yle Vega torsdagen den 8 juli klockan 10.03 och 22.15.

ANDRA LÄSER