200 trädde ut ur kyrkan efter biskopens insändare om coronavaccin

Träd ut ur kyrkan-tjänsten, som på nätet erbjuder en blankett för att skriva ut sig ur kyrkan, har gått ut med ett pressmeddelande efter att tjänsten lockat vaccinmotståndare.

Biskop Teemu Laajasalo har skarpt tagit ställning för att det är ansvarsfullt att vaccinera sig.
Nättjänsten hamnade i rampljuset efter att Helsingfors biskop Teemu Laajasalo skrivit en insändare i Helsingin Sanomat där han manar folk att vaccinera sig.
"Det val man gör då man inte vaccinerar sig är inte bara fråga om individens frihet, utan en del av gemenskapens ansvar" skev biskopen och signalerade att sådant vaccinmotstånd som beror på rädsla eller disinformation ska motas med visdom.
Reaktionerna emot Laajasalo kanaliserades bland annat till nättjänsten Träd ut ur kyrkan (Eroakirkosta.fi), som uppger att omkring 200 personer skrev ut sig via tjänsten den 18 oktober då Laajasalos text publicerades.
Motiveringar som registrerades var bland annat "Laajasalos okristna och ovetenskapliga debattinlägg" och "skuldbeläggande kommentarer om ovaccinerade".
Nättjänstens grundare Jori Mäntysalo säger nu i ett pressmeddelande att tjänsten har ett budskap: "Ta vaccinet".
"Strax före Laajasalos inlägg hade vi gjort en video tillsammans med Tammerfors biskop Matti Repo, där vi manar att lita på läkare och myndigheter. I den här frågan är alltså biskopen och fritänkaren av samma åsikt", skriver Mäntysalo.
Enligt nättjänstens statistik har de som lämnade kyrkan på grund av Laajasalo varit äldre än de genomsnittliga kyrkoutträdarna, och oftare kvinnor.
Läs också: Restaurangägare och personal har trakasserats på grund av krav på covidintyg
Nättjänsten Träd ut ur kyrkan (Eroakirkosta.fi) fick ta emot reaktioner mot biskopen.
ANDRA LÄSER