Shiffrin bryter med tränaren mitt under VM

Allt verkade frid och fröjd. Mikaela Shiffrin dominerar världscupen och slår – troligen – när som helst Ingemar Stenmarks segerrekord. Dessutom inledde hon VM med ett silver i super-G. Då bryter hon med sin mångårige tränare Mike Day mitt under mästerskapet.

Den alpina stjärnan Mikaela Shiffrin bryter med sin tränare mitt under VM. Arkivbild.
15.02.2023 14:51 UPPDATERAD 15.02.2023 15:41
För utomstående kom onsdagsförmiddagens nyhet från USA:s landslag som en blixt från en klar himmel.
Så även för delar av den amerikanska truppen.
– Det är en chock för mig, säger den alpina chefen Patrick Riml till nyhetsbyrån AP.
Ett sju år långt och för det mesta framgångsrikt samarbete bröts dagen före storslalomen i Méribel, Shiffrins nästa försök att ta ännu en VM-medalj, i så fall den 13:e.

Kan tangera guldrekord

Vinner hon guldet tangerar hon österrikaren Toni Sailers, fransyskan Marielle Goitschels och Anja Pärsons rekord på sju individuella VM-guld.
Dessutom är Shiffrin storfavorit i lördagens slalom.
”Efter att ha jobbat med Mike Day i sju säsonger har jag bestämt mig för att gå vidare med ett nytt tränarteam för nästa fas av min karriär”, säger Shiffrin i ett uttalande via det amerikanska landslaget.
– Mikaela vill göra något annorlunda för att ta sig framåt, hon vill ha en ny utmaning. Hon informerade Mike och Mike bestämde sig för att åka hem. Det är en chock för mig att han åkte hem, säger Patrick Riml till AP.
Paul Kristofic är tränare för det amerikanska damlaget.
”Vi har massor av personer här för att stötta Mikaela för att ge henne vad hon behöver på tävling”, säger Kristofic.

På planet hem

Mike Day var med Shiffrin när hon vann silvermedaljen i super-G förra veckan.
– Han följde sedan med skidåkaren för några dagars träning i Orcières innan hon återvände till Méribel med henne den här veckan. Han åkte härifrån i går. Han är förmodligen på planet hem nu, säger Patrick Riml till AP.
Shiffrin har i vinter dominerat damernas världscup och leder klart inför de avslutande tävlingarna efter VM. Med 85 segrar i karriären är hon bara en från att tangera Ingemar Stenmarks långlivade rekord på 86.
Under säsongen passerade hon även Lindsey Vonns rekord på damsidan med 82 segrar.

Polisbevakning

För några dagar sedan skapade Shiffrin rubriker när hon gick i bräschen för ett upprop. Uppemot 200 vinteridrottare vill se ett betydligt bättre miljö- och klimatarbete från det internationella skid- och snowboardförbundets sida.
Under VM har Shiffrin bevakats extra av den lokala polisen sedan hon fått den franska grenen av aktivistgruppen Extinction Rebellion efter sig. Gruppen protesterade mot Mikaela Shiffrins påstådda helikopterresor under VM, men det hela var ett missförstånd. Shiffrin hade erbjudits helikopterfärd i stället för 40 minuter långa bilresor mellan hennes bas i Gap och träningspisten, men amerikanskan tackade nej.

ANDRA LÄSER