Domstol kan häva Britney Spears förmyndarskap

Det är det dags för nästa kapitel i Britney Spears rättegångsföljetong. En domstol i Los Angeles ska nu ta ställning till om förmyndarskapet över popstjärnan ska upplösas permanent.

Britney Spears. Arkivbild.
Den 39-åriga popstjärnan Britney Spears har stått under förmyndarskap sedan 2008, då hon efter en rad sammanbrott inte ansågs vara förmögen att ta hand om sig själv.
I slutet av september avlägsnades hennes far Jamie Spears som förmyndare, men själva arrangemanget stod kvar. I dag fredag kan också det hävas.
De senaste åren har oroliga fans kraftsamlats under hashtaggen #freebritney. Flera dokumentärer om stjärnans liv har nyligen också tagit upp frågan om förmyndarskapet, och i somras vittnade hon för första gången offentligt om sin situation.
I ett känslofyllt tal i en domstol i Los Angeles i juni bad Britney Spears om att förmyndarskapet ska avslutas så att hon kan få sitt liv tillbaka.
– Jag känner inte att jag kan leva fullt ut, sade hon och berättade bland annat att hon dagligen gråter, att hon har tvingats att arbeta mot sin vilja, att hon behandlats med läkemedlet litium mot sin vilja samt att hon hindrats från att ta ut sin spiral och därmed även från att skaffa barn med sin pojkvän.
Pappan sade i augusti via sin advokat att han motvilligt kan gå med på att avsäga sig förmyndarskapet.
Det är inte känt om sångerskan kommer att delta på plats i domstolen på fredagen. Vid tidigare tillfällen har hon varit med på länk, men enligt experter verkar Spears nu i alla fall ha vind i seglen, skriver Variety.
Britney Spears advokater utreder dessutom om fadern kan ha begått brott under tiden som förmyndare. Pappan förnekar alla anklagelser om brott.
ANDRA LÄSER