Svamp i maten

Skogens skafferi står öppet för oss alla. Svampvänner har på sina håll fått rikligt med kantareller, kremlor och kanske en och annan sopp.

Svampen lever sitt eget liv och det är inte alltid helt lätt att veta när det är dags att bege sig på svampjakt. Vårt tips är att så ofta som möjligt dra på sig stövlarna och dra till skogs. Redan en rejäl regnskur kan få svampkroppen att visa sig i mossan.

Soppa med svamp och jordärtskocka. Det lönar sig att koka en dubbelsalts av den här soppan – den är verkligen en delikatess!
20.09.2022 10:28
Svamp är inte bara gott och gratis, forskare har kommit till att den är nyttig för hälsan. Dessutom är svampplockning i sig hälsofrämjande – vi får ju frisk luft! Ifall svamplyckan uteblir lämpar sig odlad svamp lika bra.
Råkar du ha kvar av fjolårets svamp i förråden är det dags att ta i användning. Torkad trumpetsvamp, trattkantarell eller stensopp lämpar sig väl också som krydda. Du kan krossa den torkade svampen i mortel med grovt salt, sedan smula och strö i såser, grytor och soppor.
Här kommer recept på goda och lättlagade soppor med svamp. Kolla in flera svamprecept i vår receptbank på martha.fi.
SOPPA MED SVAMP & JORDÄRTSKOCKA
Ingredienser:
• 500 g jordärtskockor
• 200 g potatis (mjölig sort)
• Ca 7 dl grönsaksbuljong
• ½ dl citronsaft
• 1 dl (matlagnings)grädde
• Salt, vitpeppar
• 1 tsk vitvinsvinäger
• 1 msk smör
• 1 dl äppelcider
Tillbehör
• ½ l karljohanssvamp, kantarell eller champinjon
• 1 schalottenlök
• 1 msk smör
• färsk timjan
• tärnat äpple
Gör så här:
1. Skala jordärtskockorna (om skockorna är tunnskaliga räcker det oftast att man skrapar dem med en rotsaksborste).
2. Dela skockorna i mindre bitar och låt dem koka mjuka i buljong och citronsaft.
3. Mixa soppan slät och tillsätt grädden. Justera konsistensen med vätskan.
4. Smaksätt och avrunda med en klick smör och cider.
5. Medan soppan kokar steker man den putsade svampen och den finhackade löken. Repa slutligen färska timjanblad i och tillsätt det tärnade äpplet.
6. Fördela tillbehöret i varma skålar och slå över den heta soppan.

Tips: Tillsätt cider först vid serveringen för en bubblande effekt.

SVAMPSOPPA PÅ TORKAD SVAMP
Ingredienser:
• 100 g torkade trattkantareller eller stensopp (400 g färska)
• 1 lök
• 1 vitlök
• 2 msk smör
• 3 msk vetemjöl
• 1 l vatten
• 3 msk svamp- eller grönsaksfond
• Svartpeppar enligt smak
• 1 tsk torkad timjan och/eller 1 msk färska örter enligt smak
• 100 g naturell smältost
Gör så här:
1. Blötlägg svampen eller rensa och ansa färsk svamp.
2. Finhacka löken och vitlöken.
3. Fräs löken i smör i en kastrull, tillsätt svampen och vitlöken.
4. Pudra över vetemjöl och späd med vätskan.
5. Låt puttra sakta i cirka 8 minuter.
6. Smaka av med peppar och örter.
7. Rör till sist ner osten och låt smälta. Kontrollera konsistensen och tillsätt mera vätska vid behov.

Tips! Testa med att tillsätta lite färsk eller torkad röllika i svamprätter. Det kan hjälpa vid matsmältningsproblem. Röllika kan upplevas stark i smaken så börja försiktigt. Tids nog vänjer man sig och märker att den är en god krydda i bland annat svamprätter.

Text och recept: Elisabeth Eriksson hushållsrådgivare på Marthaförbundet

ANDRA LÄSER