Anna-Maja Henriksson skadad efter olycka på tennisplanen – ”Jag tar en dag i taget”

Justitieministern och partiledaren Anna-Maja Henriksson (SFP) har skadat handleden och knäet i samband med en tennismatch på lördagseftermiddagen. Hon är nu sjukskriven i två veckor och tvingas ställa in sin tjänsteresa till Sydafrika och Namibia. 

Jag tar en dag i taget. Tack och lov skadade jag inte huvudet, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson.
Anna Björkqvistanna.bjorkqvist@hbl.fi
05.02.2023 08:00 UPPDATERAD 05.02.2023 14:26
Anna-Maja Henrikssons motionsstund på lördagen fick ett olyckligt slut. I ett inlägg på Instagram berättar hon att hon skadat både ben och arm i samband med en olycka på tennisplanen. ”Allt går inte alltid som på Strömsö”, skriver hon.
När HBL når henne per telefon på söndagen har hon handleden i gips och benet går inte att stödja på.
– Jag tar en dag i taget. Tack och lov skadade jag inte huvudet, säger hon. 
Henriksson steg snett när hon sprang efter en boll under en tennismatch tillsammans med dottern och hennes pojkvän. I samband med fallet skadade hon både knä och handled. 
– Det är klart att det inte är ett optimalt läge. Jag har svårt att leva ett vanligt vardagligt liv. 
Gipset på handen kommer att sitta kvar i fem veckor.
– Vi tar en vecka i sänder. Jag kan jobba och delta i valdebatter med gipset på handleden, men svårare är det med benet, säger hon och hänvisar till att hon inte kan röra sig normalt.
Under nästa veckan ska hon på en uppföljning kontroll till sjukhuset. I inlägget på Instagram berömmer hon akutvården och sjukvården på hemorten Jakobstad. 
”Röntgen ordnades utan större dröjsmål och professionellt jobbat av såväl läkare som sjukskötare”, skriver hon.

Ställer in tjänsteresa

Till följd av olyckan ställer minister Henriksson in en tjänsteresa. 
– Jag är sjukskriven i två veckor, men vi tar en vecka i sänder. Tur i oturen har jag inget bokat inrikes den kommande veckan på grund av Afrikaresan.
Hon skulle ha besökt Sydafrika och Namibia. Avresan för skulle ha skett på söndagskvällen (5.2). 
Under besöket i Sydafrika skulle hon deltagit i en regional konferens i Pretoria som Finland är med och arrangerar. Den handlar om Haagkonferensen för internationell privaträtt (HCCH) och dess konventioners betydelse för södra Afrika.
– Finland har varit en primus motor för konferensen så det är synd att jag missar den, säger hon. 
Under den fem dagar lång besöket skulle minister Henriksson även ha träffat aktörer inom det rättsliga området och företrädare för civilsamhällesorganisationer i både Sydafrika och Namibia.
Den tjänstemannadelegation som skulle ha rest med Henriksson deltar som planerat. Den finska tremannadelegationen vid konferensen leds nu av Antti Leinonen, avdelningschef vid Justitieministeriet
Artikeln uppdaterades med kommentarer av Anna-Maja Henriksson klockan 10.50 och 14.26.

ANDRA LÄSER