Nordkorea har skjutit robot över Japan

Japans regeringen uppmanar invånare i två regioner att evakuera sina hem och söka skydd efter det att Nordkorea ”sannolikt” avfyrat en oidentifierad ballistisk robot över japanskt territorium.

En japansk tv-kanal visar uppamningen om evakuering som skickats ut till följd av att Nordkorea ska ha avfyrat en robot över japanskt territorium.
TT
04.10.2022 06:55
Landets varningssystem för robotangrepp aktiverades omkring 00.30 natten mot tisdag svensk tid.
”Nordkorea verkar ha avfyrat en robot. Var vänliga och evakuera till byggnader eller under jord”, lyder varningsmeddelandet från regeringen.
Den japanske premiärministerns kansli skriver på Twitter att ”en projektil som verkar vara en nordkoreansk ballistisk robot har sannolikt flugit över Japan”.
Från sydkoreanskt håll bekräftar man att en robot avfyrats och dess riktning.
”Nordkorea avfyrade en oidentifierad ballistisk robot österut”, säger det sydkoreanska försvarsdepartementet i ett uttalande.
Den slutna diktaturen har genomfört ett rekordstort antal vapentester i år – bara under förra veckan avfyrades fyra kortdistansrobotar.
Pyongyangs alltmer intensiva tester av vapen sker parallellt med att Seoul, Tokyo och Washington ökat sina gemensamma militärövningar

ANDRA LÄSER