Fjällskidarklubben bjuder in skolelever på slalomkväll till Noux

Det bästa med vintern är skidåkning, det tycker de aktiva åkarna i Fjällskidarklubben -37. Därför bjuder de i kväll in 300 skolelever från i Esbo, Grankulla, Helsingfors, Vanda och Kyrkslätt till Swinghill för att pröva på utförsåkning – helt gratis.

Fjällskidarklubben -37 brukar ordna intressetävlingar för sina egna medlemmar en vardagskväll i veckan. I kväll är Solvallabacken reserverad för skolelever med familjer, många av dem pröva på alpina grenar för första gången.
11.02.2022 14:13 UPPDATERAD 17.02.2022 10:22

Vad händer i Solvalla den här fredagskvällen?

– Skidkvällen blir äntligen av! Vi har redan i två års tid försökt ordna en rolig kväll för regionens skolbarn, men först var det snöbrist och sen kom pandemin, så den har ständigt skjutits upp. Men i kväll kan vi äntligen bjuda in barnen med sina familjer. Vi vill låta barn som aldrig åkt slalom komma hit och pröva på, säger Alexandra Krabbe, en av de aktiva åkarna inom FK-37.

Inbjudan har gått till alla skolelever i de svenska skolorna i regionen. Hur har de tagit emot idén om en skidkväll?

– Intresset har varit mycket stort och kvällen är redan fullbokad i förväg. Vi kan tyvärr bara ta emot 300 barn, för även om det inte blir regelrätt skidskola ordnar vi undervisning på olika nivåer för deltagarna, helt från nybörjare till dem som vill pröva på puckelpist eller slalombana. Det är också en säkerhetsfråga, det blir nog full hålligång i en ganska liten skidbacke som Solvalla med trehundra barn plus en del föräldrar till.

Hur är det med utrustningen, måste man ha egna skidor?

– Det är bra om en del av barnen har egen utrustning. Även om vi samarbetar med Swinghill, som har en stor skiduthyrning, så finns här ändå inte mera än hundra par pjäxor i den storlek som skolbarn brukar ha. Skidhyran kostar 10 euro, men i övrigt är kvällens program gratis.

Vilka är det som deltar i skidkvällen?

– Skoleleverna kommer från alla svenska skolor i regionen, från Helsingfors till Kyrkslätt. Det handlar inte om hela skolklasser, utan det är familjerna som har anmält sina barn, men en del kommer också i större kompisgäng vilket är mycket roligt.

Varför gör FK-37 det här?

– Vi i klubben vill att familjer ska komma hit för att umgås och trivas i skidbacken och det är just vad den här kvällen handlar om. Många av dem som har anmält sig har aldrig stått på slalomskidor förr, så för dem är kvällen en unik chans. Vi hoppas att det ska bli en kväll att minnas. Kaféet mitt i backen kommer också att vara öppen, där finns både soppa och grillkorv att köpa så att ingen ska behöva vara hungrig i skidbacken. Redan nu kan vi säga att skidkvällen blir så populär att vi ordnar en ny nästa vinter, så att alla intresserade som nu inte fick plats får en ny chans, säger Krabbe.

ANDRA LÄSER