Finska motståndsrörelsen säljer moraknivar och Mumin-schampo i samarbete med Kärkkäinen

Varuhuskedjan Kärkkäinens nynazistiska band är inte klippta, enligt Iltalehti. Tvärtom säljer finska motståndsrörelsen och Kärkkäinen identiska varor, identiskt avbildade i webbutikerna.

Identiskt. Samma produkter, samma produktnummer. Kärkkäinen uppger ändå att det antagligen är så att kadulle.fi köper saker från Kärkkäinen och säljer vidare. Bolagets vd har sedan tidigare kopplingar till Finska motståndsrörelsen.
24.01.2017 10:52 UPPDATERAD 24.01.2017 12:09
Största delen av produkterna som Finska motståndsrörelsen säljer i sin webbutik levereras av varhuhuskedjan Kärkkäinen, skriver Iltalehti. Det gäller bland annat moraknivar och Mumin-schampo.
Webbutiken som på tisdag morgon inte verkar fungera, drivs av samma förening som står bakom antisemitiska tidningen Magneettimedia.
I början av året valdes en ung man till föreningens ordförande. Sedan mannen dömts för grov misshandel och två års fängelse efter den uppmärksammade misshandeln på Stationsplatsen i Helsingfors, fungerar han endast som vice ordförande enligt föreningsregistret.
Kärkkäinens affärschef Antti Korkiakoski uppger till IL att han inte känner till något sådant samarbete och att kedjan och dess anställda tar avstånd från nynazism.
Däremot sticker han inte under stol med att han känner till att företagets vd Juha Kärkkäinens tidigare starka band till Finska motståndsrörelsen. Det främsta exemplet gäller nämnda Magneettimedia som först gavs ut av J. Kärkkäinen Oy.
Bolaget dömdes till böter på 45 000 euro för hets mot folkgrupp 2015. Samtidigt fick Juha Kärkkäinen 90 dagsböter. Han har sedan dess försökt distansera sig från nynazistiska rörelser och uppgett att han inte längre har något att göra med Magneettimedia.
Kärkkäinens kopplingar till Finska motståndsrörelsen har fått en del finska företag att upphäva samarbetet med affärskedjan. Bland annat Finlayson meddelade i april 2015 att företaget avslutar samarbetet på grund av den motbjudande och trångsynta propagandan.

ANDRA LÄSER