Pundet faller till rekordlåg nivå efter Boris Johnsons tal om brexit

Pundet faller till den lägsta nivån sedan mars 2017. En hårdare brexitretorik från premiärminister Boris Johnson och medlemmar i hans regering trycker ned den brittiska valutan.

Pundet tar stryk på valutamarknaden. Arkivbild.
Boris Johnson har deklarerat att han är fast besluten att ta Storbritannien ut ur EU till den 31 oktober och under helgen har flera ministrar i regeringen eldat på genom att prata om möjligheten att lämna EU utan ett utträdesavtal, då de ser små chanser att EU ska förhandla om utträdesavtalet.
Läs mer: Boris Johnson skapar oro på finansmarknaden
Med måndagens fall har pundet tappat 2,9 procent mot dollarn under juli månad och 17 procent sedan britterna folkomröstade för ett EU-utträde sommaren 2016.
Nils Torvalds (SFP) sade tidigare i juli att det är ett "ovanligt olyckligt beslut" att det konservativa Tory-partiet valde Boris Johnson till partiledare. Eftersom Tory-partiet sitter i regering innebär det att Boris Johnson automatiskt blev Storbritanniens nästa premiärminister.
Men Torvalds tror inte att en hård brexit leder till att Finlands ekonomi får sig en allvarlig törn, eftersom han anser att vår ekonomi inte är särkskilt beroende av exporten till Storbritannien.
ANDRA LÄSER