Veckans bästa låtar: Emilie Nicolas gör förtrollande pop

Norska popartisten Emilie Nicolas är tillbaka efter en paus på fyra år medan svenska singer-songwritern Cajsa Siik imponerar med låt på svenska.

Norska artisten Emilie Nicolas skapar vacker elektropop i låten Feel fine.
Anna Lillkung
13.06.2018 10:31 UPPDATERAD 13.06.2018 11:05

Feel Fine - Emilie Nicolas

Norska indiepopartisten Emilie Nicolas släppte sitt hyllade debutalbum Like I'm a Warrior för fyra år sedan. Förväntningarna på uppföljaren Tranquille Emile har således varit höga, åtminstone i hemlandet. När hon nu släppt det visar hon dels att hon utvecklat sitt sound under åren, dels att hon fortfarande kan göra popmusik som hör till Norges bästa.
Jag vill egentligen rekommendera alla låtar på albumet, men det är i synnerhet Feel Fine som jag fastnat för. I låten efterlyser Nicolas en plats för att känna sig trygg, med en kör som sjunger i bakgrunden. Musiken är fortfarande primärt elektropop, men innehåller också stråkarrangemang och element från R'n'B. Resultatet är harmoniskt, vackert och otroligt berörande.

Ögon – Cajsa Siik

"Jag gjorde allting som jag sagt men tvärtemot", sjunger svenska artisten Cajsa Siik i nya singeln Ögon. Låtraden är passande för singeln från artistens kommande EP. Cajsa Siik sjunger nämligen i allmänhet på engelska, men här väljer hon svenska i stället.
Det är ett tacksamt undantag. Jag gillar Cajsa Siiks låtar på engelska, men det är som att hon kommer närmare och blir mera genuin på svenska. Jag noterar hennes intonation och stavelser, tänker på detaljer i ordval som "en jävla natt" och "jag brinner upp men du har svalnat". När hon slutligen konstaterar att "även jag känns främmande för mig" tycker jag tvärtom – plötsligt är Cajsa Siik inte alls så främmande.

The Sweetest Thing - Smoke Season

Amerikanska popduon Smoke Season gör en dansgolvsvänlig pop där de samtidigt tar upp seriösa ämnen som genus, sexualitet och ras. Deras senaste singel The Sweetest Thing är dock mer okomplicerad. Den handlar om attraktion, flörtighet och lekfullhet, med musiken som reflekterar textens teman. Låten är medryckande, leker med jamaikanska rytmer och fastnar lätt efter första genomlyssningen. Den är med andra ord en riktigt bra sommardänga.

ANDRA LÄSER