Hur går det för Led Zeppelin?

Den 10 maj i år faller äntligen domen. Har Led Zeppelin stulit låten Stairway to Heaven av det amerikanska bandet Spirit eller har de skrivit den själva?

Forna Led Zeppelin-medlemmarna John Paul Jones, Robert Plant och Jimmy Page fotograferade vid en presskonferens i London 2012.
För att förstå vidden av detta är det ungefär som att hävda att Kjell Westös Drakarna över Helsingfors egentligen är Tom Sandqvists bok. Det ligger visserligen mera royaltypengar i Stairway to Heaven, 525 miljoner pund.
Refrängen som miljoner människor sjungit med i miljoner gånger, en av popmusikens ikoner, lika känd som Beatles Yesterday och Stones Satisfaction. Hur har ingen upptäckt falsifikatet tidigare?
När man lyssnar på det påstådda originalet Taurus av The Spirit är likheten iöronenfallande. Men det gäller bara introts fyra ackord. Att låtarna skiljer sig till sound, längd och att Robert Plants röst omöjligt kan påminna om nån annan än Robert Plants, är kanske förmildrande omständigheter?
Taurus är de facto en instrumentallåt, drygt två minuter lång, Stairway fyra gånger längre. Det är ren matematik att det ryms mer musik i åtta minuter än i två, men saken kompliceras av att Zeppelin-duon Page och Plant påstår att de knappt hört talas om ett band kallat Spirit, än mindre deras låt.
Ett märkligt uttalande mot bakgrund av att Led Zeppelin gjort en coverversion av en annan Spiritlåt kallad Fresh Garbage. I gamla intervjuer med Spirits sångare Randy California (som avled i en drunkningsolycka 1997) säger han att Led Zeppelin ofta satt i främsta ledet på Spirits konserter och att de brukade hänga med varann backstage. Uppgiften verkar inte tagen ur luften eftersom det verifierats att Led Zeppelin och Spirit under åren 1968–1971 ofta spelade på samma festivaler, ibland till och med direkt efter varandra. I en intervju från 1991 säger Randy California att han är entusiastisk över att Zeppelin lånat introt till Stairway från hans låt, att han ser det som en tribut och är bara glad över att dela med sig.
Det är alltså inte Taurus kompositör som är sur (vid sidan om att han är död), de som inte längre vill dela är resten av bandmedlemmarna och deras jurister.
Plants och Pages case försvåras av att de har flera liknande lån i garderoben. Låten Dazed and Confused lär påminna om en Jake Holmes-låt med ett ganska liktklingande namn: nämligen Dazed and Confused. Page ska ha clearat saken privat med Holmes. Whole Lotta Love påminner om en Muddy Waters-låt, Bring it on Home om en av Willie Dixon etc. Åklagarsidan kommer att föra fram att Jimmy Page under sin tidiga karriär som studiomusiker visat ett förbluffande sinne för att plocka med sig riff.
Rättegången mot Led Zeppelin kanske samtidigt bringar klarhet i en annan gåta. På 80-talet påstod religiösa kretsar i USA att Stairway to Heaven snarast är en trappstege till helvetet. Om man spelade låten baklänges kunde man höra budskap från djävulen, bland annat orden: ”Here’s to my sweet Satan”. Kanske något för försvaret att ta fasta på? Spelar man Stairway to Heaven baklänges påminner den inte alls om Spirits låt.
ANDRA LÄSER