Kvinnorna dominerade i liedtävling

Kvinnorna dominerade nästan totalt när den andra Helsinki Lied-tävlingen avgjordes på söndagen.

Sopranen Virva Puumala och pianisten Juho Lepistö från Sibelius-Akademin vann i serien för över 25-åringar. Första priset är 6 000 euro och ett konserttillfälle på Musikfestspelen Korsholm.

Musiktävling

Helsinki Lied
Deltagare från landets musikläroanstalter. Arrangör Helsingfors konservatoriums stiftelse. Final på Konservatoriet 28.10.
Helsinki Lied, grundad 2015, arrangerades nu för andra gången. Det speciella med tävlingen är att det inte är sångarna som tävlar utan liedpartnerskapet, alltså sångaren tillsammans med pianisten. Denna gång deltog 41 duor. I finalen var kvinnodominansen nästan total: bara en manlig sångare och två pianister.
Lätt är det visst inte att välja de bästa paren, då pianisten kan vara bättre och sångaren litet mindre bra, eller tvärtom. Hur bestående dessa liedpartnerskap blir i framtiden vet man inte heller. Men tack vare fokus på musicerandet har alla deltagare förberett sig speciellt noga tillsammans och det har tjänat helheten.
Tävlingens två kategorier var B-serien för under och A-serien för över 25-åringar. Själv hörde jag bara finalerna och kan därför inte helhjärtat hänge mig åt publikens favoritsyssla att klaga på juryn. Större orsaker till missnöje tror jag inte det fanns denna gång med en jury som bestod av ordförande Tuija Hakkila, Ralf Gothóni, Andreas Schmidt och Mitusko Shirai.

Stora skillnader

Till vardera av de två finalerna valdes sex liedpar. Skillnaden mellan serierna för yngre och äldre sångare var förbluffande stor. Många av de unga var ännu på elevstadiet både vokalt och tolkningsmässigt men de blev naturligtvis en erfarenhet rikare vid tävlingen.
Första pris i B-serien gick välförtjänt till Wilhelmina Tómasdóttir och pianisten Siiri Ylijoki, den förra för sina personliga tolkningar och sin fräscha sopranstämma och den senare för sitt flinka ackompanjemang. Andra pris vann Lotta Pylkäs tilltalande lite spröda klang och Liisa Smolanders smidiga ackompanjemang. Tredje pris vann Tatu Piitulainens engagerade pianospel och Olivia Kyllönen som spelar friskt ut det hon har att säga. Hon är förresten lillasyster till Aurora Marthens som vann Helsinki Lied förra gången.

Hög nivå bland de äldre

Nivån i finalen för över 25-åringar var hög och jämn. Första pristagarinnan Virva Puumala (f. 1990) har en härlig färgstark sopran som hon använder med inlevelse och ibland en viss lekfullhet. Vid pianot hade hon Juho Lepistös explosiva talang. Båda studerar vid Sibelius-Akademin. De var sprittande glada över sin seger och Juho talade varmt om sin kärlek till liedkonsten. Virva är därtill också intresserad av opera och båda kommer att dyka upp i tävlingen i Villmanstrand i januari.
Andra pris gick till Iida Antola (f. 1990) vars bärande och flytande sopran sitter mycket bra till exempel i en sång av Kaija Saariaho. Hon är förresten i höst engagerad i den kvinnliga huvudrollen i Fantomen på Operan. Fanny Söderström var hennes känsliga partner vid pianot. Iida har diplom i kördirigering, pianospel och sång. Båda studerar för närvarande vid Universität der Künste i Berlin, där de bildat sin duo.
Tredje priset delades mellan två par. Marianne Montonen (f. 1991), en sopran med dramatisk potential, och energiske pianisten Jasper Koekoek samt skönt fraserande, generöst tolkande sopranen Elisavetha Rimkevitch (f. 1995) (som också deltar i tävlingen i Villmanstrand) och hennes synnerligen samspelta partner Niina Ranta. De bildar den sammansvetsade Duo Doux.
Så hög som den musikaliska nivån var, känner jag mig ändå tvungen att generellt småklaga på sångarnas textning. Språken var många och visst var uttalet inövat, men jag stördes ändå av en allmän grumlighet som gjorde att jag utan programblad inte alltid ens skulle ha hört vilket språk som sjöngs. Än mindre förstått det.
En sammanlagd prissumma på 19 000 euro delades ut och därtill får pristagarna möjligheten att konsertera vid olika festivaler som stödjer tävlingen. Prisceremonin slutade med Tuija Hakkilas humoristiska men allvarligt menade kärleksförklaring till liedkonsten. Goda nyheter kom hon också med: tävlingen fortsätter år 2021!

ANDRA LÄSER