Gotland backar - säger nej till Nord Stream

Gotlands kommun säger nej till att hyra ut Slite hamn till Nord Stream. Mötet på svenska utrikesdepartementet fick kommunen att backa. "Tillfredställande", tycker försvarsministern.

Sveriges försvarsminister <b>Peter Hultqvist </b>välkomnar beskedet från Gotland.

– Det var entydigt bland samtliga partier att vi inte kan göra någon annan bedömning än den regeringen har gjort. De har gjort en så tydlig markering så vi måste säga nej, sade regionrådet Björn Jansson (S) efter att ha informerat regionstyrelsen om tisdagens möte på UD.

Socialdemokraterna på Gotland har tidigare varit för en uthyrning, men mötet med försvarsminister Peter Hultqvist (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) på tisdagen ändrade den saken. Det som talat för en uthyrning är hyresintäkter från hamnen på 25–50 miljoner kronor (cirka 2,7–5,4 miljoner euro) till kommunen som har hårt ansträngd ekonomi. Men också arbetstillfällen och nya inkomster för näringslivet.

Försvarsministern nöjd

Försvarsminister Peter Hultqvist välkomnar beskedet från Gotland.

– Vi hade väldigt bra och seriösa och allvarliga diskussioner där vi kunde bidra med information, även sekretessbelagd, på mötet i går (tisdagen). Jag tycker att det är tillfredsställande att man nu har tagit det här steget, sade han till TT.

– Jag har stor respekt för hur man hanterat den här frågan, man har haft ett seriöst förhållningssätt till allvaret i frågan.

Han framhåller att det inte förekommit någon diskussion om ekonomisk kompensation till de två berörda kommunerna, Gotland och Karlshamn. Men man har diskuterat möjliga "tillväxt- och utvecklingsbefrämjande åtgärder".

Karlshamn avvaktar

– Vi kommer efter årsskiftet att träffa kommunerna igen, sade Hultqvist.

– Det är en boll som vi gärna tar emot. Vi får träffa regeringen igen och diskutera vad som kan vara bra för Gotlands näringsliv, och hur långt de har tänkt sig att gå, sade Jansson.

Karlshamns kommun var också med på mötet med regeringen på tisdagskvällen. Karlshamns besked nu är att beslutet om en eventuell uthyrning av delar av hamnen till Nord Stream ska skjutas upp. Kommunledningen vill ha mer tid att diskutera frågan.

– Vi tycker att vi ska bromsa detta nu och frysa avtalet så att vi kan diskutera färdigt efter den nya information vi fick i går, sade Per-Ola Mattsson (S), kommunalråd i Karlshamn, till SVT.

I Karlshamn handlar en uthyrning av hamnen om intäkter på cirka 100 miljoner kronor (cirka 11 miljoner euro).

Får kritik

Trots att det nu tycks gå i den riktning som oppositionen länge krävt får regeringen kritik för att det tagit för lång tid.

– Det har varit en stor saktfärdighet i detta från regeringens sida och det har varit olyckligt, säger Liberalernas Allan Widman.

Men Peter Hultqvist slår ifrån sig kritiken.

– Vi har gett besked efter en grundlig utredning. Man måste ha respekt för att det finns en beredningsprocess i ett regeringskansli. Det här är en oerhört omfattande ansökan, och vi har gått igenom den väldigt grundligt på mitt område av de försvarspolitiska effekterna. Det är väl bättre att man tar den tid som krävs för att få fram materialet och sen pratar än att man bara skjuter från höften.

ANDRA LÄSER