Tacklingar tillåts i svenska damhockeyn

Från och med nästa säsong kommer tacklingar att tillåtas i SDHL.

Landslagskaptenen Jenni Hiirikoski, till vardags i SDHL-laget Luleå HF, får anpassa sig till tacklingsspel nästa säsong.
HBL-TT
20.05.2022 11:56 UPPDATERAD 20.05.2022 12:19
Den kommande säsongen kommer tacklingar att tillåtas i den svenska damhockeyns två högsta ligor, SDHL och damettan. Svenska ishockeyförbundet skriver i ett pressmeddelande att ett pilotprojekt sjösätts i och med att säsongen drar igång. Det kommer sedan att utvärderas löpande under säsongen.
Införandet av tacklingar, och mer fysiskt spel över lag, syftar till att minska antalet hjärnskakningar. Enligt Projekt Nollvision, som syftar till att förebygga problematiken kring hjärnskakningar, var en stor anledning till att damspelare fått hjärnskakningar under match att det varit för dålig intensitet på träningar och att spelarna inte varit "påslagna" under matcherna.
"Vi har tillåtit mer fysiskt spel i SDHL de senaste fyra säsongerna med bra utfall. Att utan fakta på bordet påstå att mer fysiskt spel innebär färre hjärnskakningar är svårt, men nu har vi det underlaget. Det känns otroligt spännande att svensk ishockey kan vara pionjärer i att införa tacklingar inom hockeyn på damsidan", säger Morgan Johansson, projektledare för Projekt Nollvision.
Ett utvecklat fysiskt spel är något Ulf Lundberg, förbundskapten för Damkronorna, tycker är positivt.
"Vi tränare utbildar sedan länge i ”blad mot puck - kropp mot kropp” och jag tror att denna förändring kommer att gynna det kreativa spelet eftersom det ställs högre krav på aktionssnabbhet", säger han.
Ett flertal finländska landslagsspelare håller till i SDHL.

ANDRA LÄSER