Olkiluotos tredje reaktor har startats i natt

Industrins Kraft TVO har startat den tredje kärnreaktorn i Olkiluoto i natt. Det skedde klockan 3.22. Händelsen är unik – det har gått över fyra årtionden sedan Finland senast startade ett kärnkraftverk.

Industrins Kraft TVO har startat den tredje kärnreaktorn i Olkiluoto i natt.
Det första kritiska skedet i starten av Olkiluotos tredje reaktor har nåtts i natt. För att starta en kärnreaktion behövs en primär neutronkälla och dessa finns lagrade i tre bränsleknippen i reaktorn. Från dessa källor frigörs neutroner som startar spjälkningen av uran.
"Det här är en stund att komma ihåg för evigt. Starten ger prov på uthålligt arbete för att få i gång den nya reaktorn. Det här visar på viljan att göra verklighet av Finlands största klimatgärning", säger produktionschef Marjo Mustonen vid Industrins kraft TVO i ett pressmeddelande.
TVO ser starten som en av höjdpunkterna under det annars utdragna arbetet med att bygga den tredje reaktorn. Starten har fördröjts med över tio år.
"Vi upplevde starten tillsammans med leverantörerna av kraftverket. I januari blir det ännu bättre då vi börjar producera el, alltså då vi kopplar upp anläggningen till elnätet", säger projektchef Jouni Silvennoinen.
Efter starten trappas effekterna i processen stegvis upp. På varje delnivå som man når testas processen. Kärnkraftverket börjar producera el när man uppnår en effekt på 30 procent och det beräknas ske i slutet av januari. Full kapacitet når reaktorn i juni.
TVO räknar med att kunna koppla upp kärnkraftverket till det nationella elnätverket i slutet av januari. Målsättningen är att Olkiluotos tredje reaktor ska stå för 14 procent av Finlands elproduktion när den når sin normala kapacitet.

ANDRA LÄSER