Magnus Betnér gästar Jannes pappapodd: ”Då var jag inte en så närvarande farsa”

Snacket mellan komikerkollegorna Janne Grönroos och Magnus Betnér pendlar mellan skratt och mörker i det femte avsnittet av Jannes pappapodd.

Janne Grönroos podd gästas av Magnus Betnér, en av Sveriges kändaste komiker. Efter ett par pauser står han nu på scen igen.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
01.12.2022 05:00
Den svenska komikerlegendaren Magnus Betnér, 48, har varit rätt säker på att han inte vill ha barn. Ändå har han i dag två döttrar födda med 13 års mellanrum.
När han gästar det senaste avsnittet av Jannes pappapodd berättar han att han skilde sig rätt snabbt efter att hans första dotter föddes, och hur det kändes när dottern tillbringade största delen av den första tiden hos sin mamma.
Värst var separationsångesten när dottern blev tre.
– Då var det riktigt jobbigt när jag skulle lämna henne, jag var helt förstörd, berättar Betnér i podden.

Stjärnfamiljen

Jannes pappapodd görs i samarbete med HBL, och släpper åtta avsnitt med åtta olika gäster under hela hösten. I podden utforskar Janne Grönroos papparollen i samhället med hjälp av både roliga och frispråkiga gäster.
Man kan lyssna på avsnitten på Spotify, Youtube, Apple Podcast och Audible.
När Betnér gästar podden berättar han att han tar hand om barnen varannan vecka, som han har med två olika mammor han inte bor med. Men det händer att alla – alltså barnen, båda mammorna och deras killar – umgås ibland. Hela gänget har till och med firat jul ihop, berättar han i podden.
– Jag tror man ska försöka så mycket man bara kan för barnens skull. Jag har kompisar som inte kan prata med varandra, och barnen mår väl inget vidare av det, säger Betnér.
Nya avsnitt av Jannes pappapodd släpps på torsdagar.

Hålla ihop ”för barnens skull”

Janne konstaterar i avsnittet att han förut tyckte att par som ”håller ihop för barnens skull” var vansinniga. Men efter att han själv blev pappa insåg han att en separation kan leda till att en helt ny person kommer in i barnets liv, alltså en ny person som plötsligt finns där och blandar sig i uppfostran.
– Då fattade jag plötsligt hur man tänker om man håller ihop för att man inte vill att någon annan tar hand om barnet, säger Janne.
– Men man får väl ändå lita på att någon man levt och skaffat barn med har så pass gott omdöme att en eventuell ny partner är en normal person, svarar Betnér som aldrig varit orolig över vem hans före detta partner blivit tillsammans med.
– Båda mina ex har haft andra killar som uppfostrat mina barn, och det har inte varit några som helst problem, säger han i podden.
Mina föräldrar var otroligt stränga, på väldigt konstiga vis.
Magnus Betnér

Stränga föräldrar

Många känner säkert till att Betnér vuxit upp i ett frireligiöst hem, eftersom det är ett ämne han återkommit till i sin ståuppkomik. I poddstudion skymtar en tatuering fram med orden ”God is fiction” på armen.
I podden delar han med sig av hur hans egen papparoll och personlighet påverkats av de strikta regler han drogs med som barn. När han gick i lågstadiet fick han till exempel inte läsa vissa serietidningar eller titta på filmer med åldersgräns, berättar han.
– Mina föräldrar var otroligt stränga, på väldigt konstiga vis.
Lika ledigt som komikerkollegorna skämtar tillsammans kommer de in på Betnérs erfarenheter av depressioner.
I samband med att Betnérs första dotter föddes sjönk han ner i en mörk tid med alkoholproblem, självmordstankar och depression. Han hade ingenstans att bo, utan sov på vänners soffor och på hotell, berättar han.
– Då var jag inte en så närvarande farsa, det kan man inte påstå.
Nästa avsnitt släpps torsdagen den 8.12.

ANDRA LÄSER