Sista fiskförsäljaren lämnar Salutorget: ”Varför komma till torget för ett paket fisk när du får allt från ett köpcenter”

I trettio år har Tuomas Kajasola stått på Salutorget och sålt fisk till hög och låg. På påskafton ställer han sig bakom disken för sista gången. 

Tuomas Kajasola menar att torghandeln förtvinar i takt med att äldre generationer går bort.
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
31.03.2023 17:03 UPPDATERAD 31.03.2023 17:24
Tuomas Kajasola har inte tid att avbryta jobbet för att prata. Han packar överbliven lax i vita kyllådor i rask takt. En dam sticker in huvudet i tältet och beklagar att han ska sluta. 
– Alla är tagna. Jag gissade det. Det är ett stort beslut, säger han.
När Tuomas Kajasola grundade sitt företag Tuomaan kala år 1993 fanns det ett tiotal företag som sålde fisk på Salutorget. Men kollegorna fattade beslutet att packa ihop tidigare och Kajasola är den sista som fortsatt sälja fisk på Salutorget. En vanlig dag säljer han ungefär hundra kilo fisk och det som gått åt bäst är den gravade laxen. 
Utanför tältet står en äldre finlandssvensk man som precis handlat hos Tuomaan kala.
– Vi har varit stamkunder här otroligt länge, fyrtio år. Man får inte samma service någon annanstans. De som kan sitt hantverk blir utkonkurrerade, säger mannen som inte vill vara med på bild eller säga sitt namn.
Det finns många orsaker till att fiskhandeln på torget inte längre lönar sig.
– Centrum har blivit som en scen där man visar upp sig, själva torghandeln har ingen framtid. Unga kommer inte hit för att handla. Och varför skulle folk komma hit för ett paket fisk då man kan köra till köpcentrum och handla allt man behöver på samma gång? frågar sig Tuomas Kajasola.
Den breda kundgruppen har innefattat alla – ”från miljonärer och kulturelit till alkisar”, säger Kajasola. I och med kriget i Ukraina har en viktig kundgrupp, ryssarna, försvunnit. Och de kunder som finns kvar blir allt äldre. 
Under de trettio åren har det inte blivit många lediga dagar för Tuomas Kajasola och det tunga arbetet börjar ta ut sin rätt, till exempel har benen lidit av att stå på kullerstenarna. Kajasola har inte heller hittat någon som vill ta över torghandeln.
Tuomaan Kala har sålt fisk på Salutorget i trettio år.
Lördagen den 8 april är sista dagen som Tuomaan kala slår upp sitt tält på Salutorget. 
– Vi har stått här även om det varit minus tjugo grader eller blåst 15 meter i sekunden. Nu fyller jag 54 och behöver prioritera, säger Kajasola, som fortsätter att arbeta med fisk i sin partihandel. 

ANDRA LÄSER